Het Apple-event, dat naar verluidt op dinsdag 26 januari plaats zou gaan vinden, vindt volgens de laatste berichten plaats op woensdag 27 januari. Dit schrijft John Paczkowski maandag op zijn weblog Digital Daily. Ook lijkt het erop dat Apple op het punt staat om, naast de tablet, ook iPhone OS 4 te gaan introduceren.

Volgens John Paczkowski van Digital Daily gaat het event op woensdag 27 januari om een ‘grootse aankondiging’ van Apple. Paczkowski baseert zich op bronnen binnen Apple, die volgens hem ‘in een positie zijn om dat te weten’. Het event moet, overeenkomend met eerdere geruchten, plaats gaan vinden in het Yerba Buena Center for the Arts in San Francisco.

Eerder berichtte de Financial Times nog, dat Apple voor 26 januari 2010 een media-event had gepland in het eerder genoemde gebouw in San Francisco. Dit werd vervolgens ook door de Amerikaanse tv-zender FOX News bevestigd. Al werd daarbij geen specifieke datum genoemd, alleen dat het waarschijnlijk zou gaan om eind januari.

Tablet
Later beweerde dezelfde Financial Times ook, dat Apple van plan zou zijn om in januari de Apple-tablet te gaan introduceren, waarna het apparaat later dit kwartaal verkrijgbaar zou zijn. Volgens de bekende Apple-analist Gene Munster zou de kans op een tablet wel degelijk aanwezig zijn. Hij schatte die op ongeveer vijftig procent, tegenover 75 procent voor een media-event in januari.

Ook over de naam van Apples nieuwe product werd al duchtig gespeculeerd. Namen als iSlate, Magic Slate en iGuide passeerden allen de revue. Apple-websites ontdekten, dat dergelijke domeinnamen en handelsmerken heimelijk geregistreerd waren onder Apples naam, soms via een onbekende medewerker of in het uiterste geval via anonieme niet-bestaande bedrijven, zoals Apple in het verleden al eerder heeft gedaan.

Kenmerken
Wat de productaankondiging precies zal zijn, weet Paczknowski naar eigen zeggen niet. Maar verwacht wordt dat het zal gaan om de langverwachte Apple-tablet, waarover de geruchtenmolen de laatste paar weken op volle toeren draait. Hierover onthulde vorige week oud Google China-directeur Kai-Fu Lee nog een aantal interessante kenmerken.

Lee omschreef het apparaat als een ‘grote iPhone’ met een ‘verbazingwekkende gebruikersinterface’, mogelijkheden voor videoconferenties en het lezen van e-books. Uit zijn onthulling bleek daarnaast dat het apparaat een 10.1-inch multitouchscherm heeft en voorzien is van een camera aan de voorzijde.

Gruber
John Gruber van de website Daring Fireball, doorgaans een zeer goed geïnformeerde website als het gaat om geruchten over Apple-producten, sloot 2009 af met een interessant opiniestuk over de tablet van Apple. Hij bevestigde daarin onder andere dat de tablet bestaat en dat het de volledige aandacht van Apple-topman Steve Jobs heeft.

Gruber merkt bovendien op dat men niet te min moet denken over de aankomende tablet. "Zoals alle Apple-producten, zal de tablet minder kunnen dan wat we ervan verwachten. Maar wat het kan, zal het krankzinnig goed doen. Het biedt slechts een fractie van de functionaliteit van een MacBook, maar dat deel zal nog veel leuker zijn", aldus Gruber.

iPhone OS 4
Maandag werd tevens duidelijk dat het evenement waarschijnlijk niet alleen in het teken zal staan van Apples tablet. Volgens de Franse website Mac4Ever, dat in het verleden al meer (betrouwbare) geruchten de wereld inhielp, zal Apple op 27 januari ook een bètaversie van iPhone OS 4.0, met bijbehorende softwaredevelopmentkit (SDK), vrij gaan geven.

Van iPhone OS 4.0 werden in december al de eerste, zij het voorzichtige, tekenen van leven vernomen. Uit loggegevens van bepaalde iPhone-applicaties was gebleken dat enkele gebruikers gebruikmaakten van versie 4 van het iPhone OS. Volgens sceptici kan men deze versie-informatie echter ook manipuleren, waardoor de ontdekkingen volgens hen niet betrouwbaar zouden zijn.

De website stelt tevens, dat de iPhone OS 4.0 SDK een speciale simulator bevat, die bedoeld is om iPhone-applicaties compatibel te maken met de tablet. Deze simulator biedt mogelijkheden om bestaande iPhone-applicaties te laten functioneren op hogereresolutie-beeldschermen, zoals die van een tablet. Mac4Ever zegt echter niet honderd procent zeker te zijn van de betrouwbaarheid van haar bronnen.

Hype
Of het media-event nou plaats zal vinden op 26 of 27 januari lijkt weinig meer uit te maken. Net als bij de iPhone is er inmiddels rondom de tablet een klimaat ontstaan waarbij elk gerucht meteen grondig geanalyseerd en becommentarieerd, wordt voor het naar het rijk der fabelen verwezen wordt. Het wachten is nu in ieder geval op een officiële uitnodiging van Apple. Maar dat de tablet een rol zal spelen in de laatste week van januari twijfelt bijna niemand meer aan.

Ook op de beurs heeft de hype zijn uitwerking. Het Apple-aandeel op technologiebeurs NASDAQ sloot maandag, na een stijging van 1,56 procent, op een nieuwe hoogste slotstand van 214,01 dollar. Begin vorig jaar, op 20 januari 2009, zakte Apple nog naar de laagste slotstand ooit: 78,20 dollar. Na sluiting van de beurs bedroeg de marktwaarde van Apple maandag ruim 192 miljard dollar.