3min

Er duikt steeds meer informatie op over Apples media-event, dat naar verluidt op 26 januari 2010 plaats zal vinden. Interne bronnen bevestigen het event en een voormalig Google China-president klapt uit de school over de Apple-tablet.

FOXNews.com, van de Amerikaanse tv-zender FOX News, kwam woensdagavond met een scoop, dat volgens een ‘interne bron’ bij Apple er in januari inderdaad een ‘groot’ evenement gepland staat. Over de precieze datum liet de bron niets los, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het inderdaad om de eerder genoemde 26 januari, aangezien dergelijke evenementen over het algemeen op een dinsdag plaatsvinden en de 26e een dinsdag is.

Mobiliteit
Wel liet de bron tegenover FOX News los, dat het evenement in het teken zal staan van ‘mobiliteit’. Sinds afgelopen week draait de geruchtenmolen op volle toeren of, en wanneer, Apple een eigen tablet zal introduceren. Volgens verschillende websites is de kans zeker aanwezig dat Apple het evenement zal gebruiken voor de aankondiging van een dergelijk product. Experts reageren iets gereserveerder, maar volgens analist Gene Munster is de kans op een tablet ongeveer vijftig procent. Daarnaast behoren, naast MacBooks, ook iPhone/iPod touch-gerelateerde aankondigingen tot de mogelijkheden.

Naam
De afgelopen dagen werd er dan ook al duchtig gespeculeerd over de naam van het nieuwe Apple-product. In eerste instantie kwam de naam iSlate bovendrijven, gebaseerd op een, naar verluidt, door Apple geregistreerde domeinnaam en handelsmerk. Later werden ook de handelsnamen Magic Slate en ten slotte iGuide aan het rijtje van mogelijke namen toegevoegd. Hoewel de kans bestaat dat Apple voor een andere naam gekozen heeft, is er veel bewijs dat de keuze voor dergelijke namen aannemelijk maakt.

Blogpost
Daarnaast dook er eerder deze week nog een blogpost op van voormalig Google China-president Kai-Fu Lee. Hierin schrijft hij over de aankomende Apple-tablet. Lee bevestigt dat het apparaat in januari geïntroduceerd zal worden. Verder merkt hij op dat het apparaat onder de, voor Amerikanen, psychologische 1000-dollargrens geprijsd zal zijn en voorzien zal zijn van een 10.1-inch multitouch-scherm. Met name dit laatste blijkt ook uit de bestelling van beeldschermen, die Apple recentelijk gedaan zou hebben.

Grote iPhone
Lee omschrijft het apparaat verder als een ‘grote iPhone’ met een ‘verbazingwekkende gebruikersinterface’, mogelijkheden voor videoconferenties en het lezen van e-books. Eerder werd al duidelijk dat de tablet op een aangepaste iPhone OS-versie zal gaan draaien. Lee claimt dat Apple verwacht dat er in het eerste jaar na de introductie tien miljoen exemplaren van verkocht zullen worden. Dit is vele malen meer dan wat analisten tot nu toe verwachtten. Verwacht wordt, dat het apparaat echter pas in het tweede of derde kwartaal van 2010 verkrijgbaar zal zijn.

Foxconn
Lee heeft met zijn investeringsmaatschappij tegenwoordig banden met Foxconn Electronics, het bedrijf dat inmiddels al vele Apple-producten heeft gefabriceerd en mogelijk ook de tablet zal fabriceren. Ook was hij in de jaren ’90 als leidinggevende bij Apple betrokken bij onder meer de ontwikkeling van Apples Newton Handheld-apparaat en waarschijnlijk ook andere projecten. Het is dus zeker mogelijk dat hij van het bestaan van het apparaat af weet, al heeft hij waarschijnlijk nu zijn mond voorbij gepraat.