2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De definitieve versie van Linux 6.8 is mogelijk zeer snel beschikbaar. Linux-bedenker Linus Torvalds heeft na eerdere twijfel toch besloten dat er geen achtste versie van de release candidate (rc) meer nodig is.

De definitieve komst van Linux 6.8 is aanstaande en wellicht al volgende week. In tegenstelling tot eerdere twijfel geeft Torvalds aan dat er waarschijnlijk geen laatste rc-8-versie komt en dat de release na de laatste rc-7-update definitief is. Normaal gesproken gaat Torvalds uit van zeven rc-versies van een nieuwe Linux-kernelversie.

Vorige week uitte Torvalds nog enige twijfel of er eerst nog een rc-8 moest komen van Linux 6.8 voor de definitieve release. Volgens hem waren er nog redelijk wat zaken in de nieuwe kernel op te lossen dan eerder leek. Aan de andere kant zouden het voornamelijk nog ‘simpele zaken’ zijn, vooral ‘commits’ rondom zelftesten.

Rc-7-updates

In de nu mogelijk als laatste rc-7-versie van Linux 6.8 zijn nog een aantal belangrijke fixes doorgevoerd. Denk daarbij aan driverondersteuning voor de Intel In-Memory Analytics Accelerator voor zijn meest recente Intel Xeon-processors. Ook ondersteunt de laatste kernel-versie de Google Tensor-processors en helpt het ook met het ondersteunen van de CXL gedeelde geheugenstandaard.

Verdere tweaks in de laatste release zijn er voor Power PC- en RISC-V-architecturen, bestandssysteem-fixes, belangrijke networking- en mm-fixes en meer eigenschappen voor netwerkzelftesten.

De komst van Linux 6.8 wordt voor veel distributies heel belangrijk. Zo heeft Ubuntu aangekondigd de komende long-term releases van zijn distributie van het opensource-OS op de definitieve laatste kernel-versie te gaan baseren, schrijft The Register.

Lees ook: Bug treft Linux-systemen: groot risico voor firmware