Versie 3.6 van WordPress is gisteren gelanceerd. Het contentmanagementsystem waar bijna 20 procent van het web op draait krijgt daarmee enkele belangrijke nieuwe functies.

De versie heeft de bijnaam Oscar gekregen, als eerbetoon aan de Canadese jazzpianist en -componist Oscar Peterson, en heeft meer dan alleen een nieuw thema en verbeterde revisies. Oscar bevat beter automatisch opslaan en het beter vergrendelen van posts, native ondersteuning voor audio en video dankzij HTML5 en verbeterde integratie met Spotify, Rdio en Soundcloud.

Het nieuwe thema is een stuk kleurrijker en legt nog meer de focus op de inhoud.

Daarnaast zijn er wat nieuwe functies voor ontwikkelaars. Er is een nieuwe audio/video-API die toegang geeft tot de metadata van het bestand, het is mogelijk om de HTML5-markup te kiezen voor reactie- en zoekformulieren en reactielijsten en er zijn betere filters voor revisies. Meer verbeteringen zijn te vinden op Codex.

WordPress draait op 18,9 procent van alle websites op het wereldwijde web. Het CMS is al 46 miljoen keer gedownload en is bovendien in mei dit jaar 10 jaar oud geworden.

Vanwege de populariteit van WordPress is het een belangrijke aanvalsvector geworden. Dus ook vanuit een veiligheidsoogpunt is het belangrijk te upgraden naar versie 3.6.