2min

Amazon heeft in Las Vegas tijdens het re:Invent-evenement zijn nieuwe Amazon AI-platform gepresenteerd. De nieuwe dienst moet de innovatieve oplossingen die Amazon heeft ontwikkeld op het gebied van machine learning beschikbaar gaan maken voor ontwikkelaars buiten het bedrijf.

Amazon gaat de nieuwe dienst beginnen met drie verschillende tools die direct beschikbaar zijn voor ontwikkelaars, de bedoeling is om er op termijn meer beschikbaar te gaan maken. De CEO van Amazon Web Services, Andy Jassy, heeft laten weten dat Amazon over enorm veel machine learning-technologie beschikt, al wordt daar nooit veel over gesproken. Hij stelt dat Amazon duizenden werknemers in dienst heeft die specifiek met kunstmatige intelligentie bezig zijn.

Amazon Rekognition

Rekognition

De eerste nieuwe tool die Amazon beschikbaar maakt voor ontwikkelaars draagt de naam Rekognition en is bedoeld om objecten en locaties te herkennen. Dit is geen unieke dienst, want ook Google en Microsoft bieden al dergelijke diensten aan. De ontwikkelaar kan simpelweg een foto naar de tool sturen om vervolgens terug te krijgen wat het is of waar het zich bevindt. Volgens Amazon is hun dienst zo goed dat het bij een foto van een hond zelfs het ras kan noemen. De tool zal verder worden aangeboden tegen een enorm scherp tarief, aldus Jassy, 1 dollar per 1000 afbeeldingen.

Amazon Polly

Amazon Polly

De tweede tool die Amazon beschikbaar heeft gemaakt is Polly, een tekst-naar-spraak-dienst, waarbij enorm veel gebruik wordt gemaakt van machine learning, om zo natuurlijk mogelijk een tekst op te lezen, zonder dat het klinkt als een robot, wat normaliter vaak gebeurd. Als voorbeeld noemt Amazon ook woorden die op verschillende manieren kunnen worden uitgesproken, in het Engels is dat bijvoorbeeld het woord “live”, met zinnen als “I live in New York” of “Live from New York”. 

Polly beschikt over maar liefst 47 mannelijke en vrouwelijke stemmen en zal ondersteuning bieden aan 24 talen. Waaronder in het Nederlands, in het Nederlands is één vrouwenstem en één mannenstem beschikbaar. Amazon heeft deze tot Lotte en Ruben gedoopt.

Amazon Lex

Amazon Lex

De derde tool die Amazon introduceert in Lex, waarschijnlijk de belangrijkste tool die Amazon vandaag beschikbaar maakt. Lex is het brein achter Amazon’s Alexa, de persoonlijke spraakassistent. Met Lex kunnen ontwikkelaars applicaties bouwen waarmee complete conversaties gevoerd kunnen worden, ontwikkelaars kunnen hiermee bijvoorbeeld chatbots ontwikkelen en echte interactie mogelijk maken. Dit kan eventueel ook met robots, drones of speelgoed.

Amazon demonstreerde Lex door een ontwikkelaar een vliegticket te laten boeken met alleen zijn stem. Er hoefde dus geen handelingen te worden verricht met een toetsenbord, muis of touchscreen. Amazon is ook in dit geval niet de enige die een dergelijke dienst heeft geïntroduceerd. Microsoft heeft ook al de nodige API’s vrijgegeven om chatbots te ontwikkelen binnen een eigen applicatie. Facebook biedt de optie om een chatbot te ontwikkelen binnen Facebook Messenger.