De hyperloop is een van de vele uitvindingen van Elon Musk (vooral bekend van Tesla). In 2013 bedacht hij, uit frustratie over de goedkeuring van een vergunningaanvraag voor een trein, de hyperloop. Aangezien hij het op dat moment te druk had stelde hij de blauwdrukken ter beschikking. Sindsdien zijn er diverse bedrijven met de hyperloop aan de slag. In Nederland is dat Hardt Global Mobility. Internationaal is Hyperloop one het verst. De Virgin-groep van Richard Branson heeft nu een aanzienlijke investering in het bedrijf Hyperloop 1 gedaan. Door deze investering is de naam veranderd in Virgin Hyperloop One. Details en bedragen zijn niet bekend gemaakt. Wij presenteren u wat achtergronden en ontwikkelingen.

Wat zijn de ontwikkelingen rondom het Hyperloop idee?

Hyperloop One is het bedrijf dat wellicht het verst is met deze technologie. Hoewel een commerciële toepassing waarschijnlijk nog jaren op zich laat wachten is er bij Virgin Hyperloop One wel concrete techniek. Vorig jaar heeft men al een openlucht test gehouden. Dit jaar heeft men zelfs een demomodel in miniatuur gebouwd. Over een traject van 500 meter haalde men snelheden tot ruim 320 kilometer per uur.

Het hyperloop-systeem werkt als een moderne buizenpost. In een ondergronds buizenstelsel worden capsules geplaatst. Die capsules kunnen gebruikt worden voor personen- of goederenvervoer. Als de capsule gevuld is bouwt men de luchtdruk op. Door die luchtdruk wordt de capsule met enorme snelheid door de buis geschoten. Men verwacht snelheden tot 1.200 kilometer per uur te kunnen halen. Dit systeem is rendabel voor afstanden tot 1.000 kilometer. Voor langere afstanden is het vliegtuig beter geschikt.

Waar Elon Musk in een eerder stadium aangaf zelf niet actief aan de slag te gaan met de hyperloop lijkt hij daar nu op terug te komen. Inmiddels ontplooit hij namelijk wel initiatieven. Ook richtte hij eerder dit jaar The Boring Company op. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het boren van tunnels voor transportsystemen. Er wacht dan ook een spannende competitie tussen Richard Branson en Elon Musk.