Hewlett Packard Enterprise (HPE) meldt over de introductie van OneSphere, een multicloud-managementoplossing waarin publieke clouds, on-premises private clouds en een software-defined infrastructuur worden samengebracht. Via een Software-as-a-Service (SaaS) portal biedt HPE OneSphere toegang tot IT-resources, van geabonneerde cloudservices tot on-premise-omgevingen.

OneSphere werd ontworpen voor IT-operations, developers en business executives die cloud-omgevingen willen bouwen, applicaties willen implementeren en sneller inzicht willen verkrijgen. De oplossing belooft DevOps te stroomlijnen en diepgaand inzicht te bieden in de publieke en on-premise omgevingen van een organisatie. Dit versnelt cyclustijden, verbetert de productiviteit en bespaart kosten.

HPE geeft aan dat het om een unified ervaring voor clouds, locaties, orkestratietools, Platforms-as-a-Service (PaaS) en containers gaat. Daardoor zijn er minder gespecialiseerde skills nodig. Bovendien ondersteunt de multi-cloudarchitectuur verschillende combinaties van publieke clouds en on-premise omgevingen.

Er zijn ingebouwde role-based ‘Project’ workspaces voor IT-operations, gebruikers uit de business en IT-gebruikers als developers, datawetenschappers en onderzoekers. Met deze multi-tenant workspaces versnelt en stroomlijnt HPE applicatieontwikkeling en de implementatie van omgevingen waarin developers op basis van een self-service model toegang hebben tot catalogi die templates, cloud-native tools, services en apps bevatten.

Voordelen

Het bedrijf schrijft ook dat software-defined en API gedreven virtual resource pool onder de functionaliteiten valt, alsmede een abonnementsdienst als consumptiemodel. Een voordeel van OneSphere zal zijn dat IT-admins binnen enkele minuten een cloud kunnen bouwen en virtual machines, containers en bare metal-applicaties kunnen implementeren, om zo sneller te reageren op de behoeften van ontwikkelaars.

Tot slot biedt OneSphere inzicht in de kosten van publieke clouds en on-premise implementaties in één oogopslag. CIO’s kunnen zo hun resources en uitgaven controleren en optimaliseren. Bij de oplossing is er de mogelijkheid om kosten ‘showback’ inzichtelijk te maken op basis van cloud, locatie, businessafdeling, applicatie of abonnee. Kosten kunnen daarbij realtime gerapporteerd worden aan de toegewezen gebruiker.

De oplossing zal beschikbaar zijn vanaf januari 2018. Overigens is dit niet de enige aankondiging die HPE deze dagen doet. Het bedrijf houdt momenteel namelijk zijn Discover-conferentie. Eerder schreven we al over pay-per-use voor belangrijke business workloads.