1 min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft heeft alle zeilen bijgezet om te voorkomen dat het gemeentebestuur van München zou kiezen voor het Linux-aanbod van IBM en SuSe. Dat blijt uit onderzoek van de Amerikaanse krant USA Today. Microsofts aanvankelijke offerte had volgens USA Today een waarde van 36,6 miljoen dollar, tegen een offertebedrag van 39,5 miljoen dollar voor de Linux-oplossing. Ondanks dat prijsverschil adviseerde adviesbureau Unilog de gemeente München in januari om te kiezen voor Linux.

Daarop kwam Microsofts Steve Ballmer in actie met een toezegging voor korting. Eind april gaf Microsoft invulling aan die toezegging door het offertebedrag te verlagen tot 31,9 miljoen dollar. De IBM-SuSe-combinatie reageerde daar enkele dagen later op met een verlaging van hun offerte tot 35,7 miljoen dollar. Bij een informele stemming op 21 mei blijkt de gemeenteraad van München nog steeds een voorkeur te hebben voor Linux. In de daaropvolgende dagen verkoopt Ballmer voor het eerst in twaalf jaar aandelen Microsoft ter waarde van 1,2 miljard dollar, merkt USA Today op.

Enkele dagen later dient Microsoft per fax een ‘verbeterde offerte’ in die nog een 8,2 miljoen dollar lager uitkwam, onder andere door het ontbundelen van Word uit de Office-softwaresuite voor vierduizend pc’s. Maar het is te laat en/of te weinig. De volgende dag besluit de gemeenteraad in te gaan op de offerte van IBM en SuSe.