2min

Tags in dit artikel

, ,

De Amerikaanse SCO Group heeft de details van een omstreden licentieplan voor Linux-gebruikers bekendgemaakt. SCO beweert al geruime tijd dat delen van het Unix operating systeem, waarvan het bedrijf de patenten bezit, illegaal zijn opgenomen in Linux. De kosten voor zo’n controversiële licentie zullen 699 dollar bedragen voor een enkele Linux-computer met één processor. Het invoeren van een Linux-licentie heeft voor grote irritatie gezorgd bij voorvechters van het in principe gratis te verkrijgen operating systeem.

Het licentieplan gaat volgens SCO uit van een eenmalige vergoeding die Linux-gebruikers kunnen betalen om te voorkomen dat inbreuk wordt gemaakt op de intellectuele eigendomsrechten van SCO. Aan het einde van de introductieperiode, 15 oktober dit jaar, zal de prijs verdubbelen. SCO veroorzaakte in maart dit jaar voor een tumult onder de Linux-gebruikers door technologiegigant IBM voor een miljard dollar aan te klagen. SCO Group beschuldigde IBM van het ‘illegaal verspreiden van handelsgeheimen’ door de distributie van IBM’s Linux-variant. Doordat IBM z’n Unix-distributie omzet in een Linux-product waarvan de broncode openbaar is, daalt volgens SCO Group de economische waarde van het Unix-besturingssysteem.

Intussen hebben IBM en Red Hat, een andere grote Amerikaanse Linux-distributeur, de tegenaanval ingezet. Red Hat heeft de SCO Group aangeklaagd, omdat dit bedrijf z’n vage aanspraken op het Linux-besturingssysteem niet zou kunnen staven. Red Hat bestrijdt dat een deel van SCO’s intellectuele eigendommen in de Linux-broncode zijn terechtgekomen. De claims van SCO zijn volgens de softwarefabrikant alleen bedoeld om ‘een atmosfeer van onzekerheid en twijfels te creëren rond Linux’. IBM stelt op zijn beurt dat het verzoek van SCO om licentiegeld voor het gebruik van Unix-patenten wordt verzwakt, omdat SCO zelf ooit een Linux-product op de markt heeft gezet.