min

Tags in dit artikel

, ,

Advanced Micro Devices (AMD) verhoogt de druk op Intel door met het uitbrengen van liefst vier nieuwe 64-bit chips: één desktopmodel en drie notebookprocessoren. Naar verwachting worden de prijzen van bestaande AMD-processoren verlaagd.
De Athlon 64 3400+-processor is bedoeld voor high end-desktops, terwijl voor notebooks de Athlon 64 2800+, 3000+ en 3200+ uitkomen. De 3400+ gaat 417 dollar kosten, bij afname van grote hoeveelheden.

Met de komst van de nieuwe chips wordt strijd om de desktop tussen Intel en AMD weer verhevigd. AMD’s Athlon 64-lijn presteert iets beter dan Intel’s Pentium 4 in de meest gangbare benchmarks van erkende reviewsites zoals AnandTech. Intel is echter druk bezig met een antwoord in de vorm van de Prescott, een uitgebreide versie van de Pentium 4 met onder meer extra multimedia-instructies. Deze chip zal echter niet voor februari op de markt komen. Van dit soort high end-chips worden relatief kleine hoeveelheden verkocht. De Athlon 64 is weliswaar ook aanwezig in een HP-pc in de Compaq Presario-lijn, hij wordt vooral toegepast in systemen van gespecialiseerde fabrikanten zoals Falcon Northwest. Kopers van high en d-systemen zijn echter vaak voorlopers, en goede mond-op-mond reclame van deze gebruikersgroep kan van cruciaal belang zijn voor de verkoopcijfers, zo verklaarden woordvoerders van AMD en Intel eerder.

Beide bedrijven verkopen momenteel ook aangepaste serverchips, de Athlon FX51 en de Pentium 4 Extreme Edition, als desktopchips. Qua prestaties doen deze processoren nauwelijks voor elkaar onder, al noteerde de gezaghebbende benchmarksite Tom’s Hardware iets betere resultaten voor de Pentium 4 Extreme Edition. De markt voor deze chips is echter (voorlopig?) kleiner dan die voor 64-bit chips.