2min

Tags in dit artikel

, ,

De rechter in de zaak Microsoft vs. Eolas ( "Embedded Objects Linked Across Systems" ) heeft besloten dat Microsoft meer tijd mag krijgen om zich beter voor te bereiden. Zo kan het bedrijf zich beter verdedigen tegen de claim van Eolas die vorig jaar veel stof deed opwaaien. Microsoft werd toen veroordeeld tot het betalen van een boete van 521 miljoen dollar. Deze boete moest betaald worden voor het gebruiken van een technologie die de universiteit van Californië, waar Eolas bij hoort, had gepatenteerd.

Het patent gaat om een technologie die in zeer veel internetapplicaties wordt gebruikt. De technologie zorgt ervoor dat een browser multimedia goed kan afspelen zonder een extern programma. Dit is inmiddels al heel normaal geworden, vrijwel niks wordt meer buiten de browser-omgeving afgespeeld. Het patent is ook controversieel doordat het ook een grote impact zou hebben op Macromedia Flash en Apple Quicktime.

Het World Wide Web Consortium (W3C) vond het ook een absurde claim en leidde een front tegen Eolas. W3C diende een verzoek in om de geldigheid van het patent te onderzoeken. In de tijd die Microsoft extra heeft gekregen om in beroep te gaan tegen het vonnis wordt het patent onder de loep genomen. De U.S. Patent and Trademark Office (PTO) onderzoekt of er niet voor het aanvragen van het patent (1995) multimedia was geïntegreerd in een browser-omgeving.

De patentorganisatie meldde alvast in een tussentijds rapport dat de geldigheid van het octrooi niet zeker was. Sinds 1988 zijn er nog maar 151 van de vier miljoen patenten geschorst door de PTO. Het zou dus vrij bijzonder zijn als dat met dit patent ook zal gebeuren.