2min

Tags in dit artikel

, ,

In maart 2004 publiceerde Ernst & Young een onderzoek naar de ontwikkelingen op het gebied van ICT in Nederland waaruit blijkt dat thuiswerken in Nederland definitief gaat doorbreken. De ondervraagde directeuren, managers en professionals verwachten een sterke groei van het aantal thuiswerkers binnen hun organisatie (bedrijfsleven, non-profitsector en overheid). Aantrekkelijk aan thuiswerken vinden zij: ongestoord kunnen doorwerken, meer efficiency en het vermijden van files of korte reistijd. Dit zijn echter vooral voordelen voor de werknemer. Organisaties kunnen nog veel grotere voordelen behalen.

Bedrijfsprocessen aanpassen
Thuiswerken lijkt aanvankelijk niet praktisch. Voordat werknemers thuis aan de slag kunnen moet de relevante informatie centraal en via ICT beschikbaar worden gesteld. Dit dwingt organisaties om bedrijfsprocessen onder de loep te nemen en aan te passen en om te investeren in ICT-infrastructuur.
Om deze reden heeft het lang geduurd voordat thuiswerken breed ingang vond. Maar nu is wel bewezen dat de efficiency sterk verbetert als de taken eenmaal gestandaardiseerd en persoonsonafhankelijk zijn. Dit geldt met name voor taken op secretarieel en administratief gebied.

Besparingen
Het potentieel voor besparingen is enorm. Thuiswerken reduceert de kosten van faciliteiten, zoals kantoorgebouwen en overhead, maar ook van personeel. Bovendien gaat het de uitstroom van vrouwen uit het arbeidsproces tegen. Sterker nog, dankzij thuiswerken kan een groot, nog onbenut arbeidspotentieel worden ingezet.
Uit het onderzoek blijkt dat 66% van het kleinbedrijf (1-19 werknemers) en 35% van bedrijven met meer dan 100 werknemers inmiddels om is. De echte grote doorbaak van het werkplekonafhankelijk werken wordt in 2004 verwacht.

Onafhankelijk van tijd en plaats
Natasja Fortuin (1968) en Marianne Sturman (1964) van Moneypenny zagen de thuiswerk-trend eind jaren 90 al aankomen. Daarom hebben zij hun secretariële en administratieve dienstverlening onafhankelijk van tijd en plaats georganiseerd. Moneypenny biedt dan ook veel meer flexibiliteit dan andere leveranciers van tijdelijke arbeidskrachten. De Flexibele Assistenten (FAs) van Moneypenny gaan aan de slag waar de opdrachtgever dat wil. Liefst in hun eigen thuiskantoor, maar evengoed op locatie bij de opdrachtgever en buiten kantooruren.

Flexibele werknemers
Werkplekonafhankelijk werken spreekt vooral vrouwen aan. Het bestand van Moneypenny omvat inmiddels ruim 3000 zelfstandige en gemotiveerde professionals. 40% heeft een opleiding op Hbo/Universitair-niveau, 60% op Mbo-niveau. Gemiddeld beschikt een Flexibele Assistent over tien jaar werkervaring. Kenmerkend is dat zij een maximaal rendement uit haar tijd wil halen. Zij wil haar werk veelal combineren met een gezin en is daardoor ook buiten kantooruren inzetbaar.