1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De op één na grootste verkeersopstopping aller tijden ligt nog vers in ons geheugen. Daarom komt een onderzoek naar thuiswerken van Ernst & Young precies op tijd. De files zijn in 2007 met vijftien procent gestegen, dus daarom zou je niet direct denken dat het aantal thuiswerkers is gestegen. Toch is dat zo, zij het in lichte mate.

De tweemaandelijkse ICT-barometer van Ernst & Young vroeg 600 Nederlandse directeuren, managers en professionals uit bedrijfsleven en overheid of zij al dan niet gedeeltelijk thuiswerken.

Ja, zegt maar 40 procent van de ondervraagden bij de overheid. Tegenover een magere 24 procent van de jongere werknemers (tot 34 jaar) die thuis werken acceptabel vinden staat 56 procent van de oudere (50 plussers) werknemers te springen om te "telewerken".

Een kwart van de thuiswerkers verwacht dat zij in het komende jaar meer vanuit huis gaan werken. Vooral bij grote bedrijven zal deze toename het sterkst zijn.

"Zolang de groei van het aantal thuiswerkers gelijk blijft aan de groei van de economie en het aantal werkenden, blijft het mobiliteitsprobleem bestaan", aldus Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership. "Het grote struikelblok blijven de ‘dinosaurussen’ onder de managers. Zij vinden het anno 2008 nog steeds heel belangrijk dat hun mensen om klokslag half negen achter hun bureau zitten. Uit ons onderzoek blijkt jaar-na-jaar dat bij 1 op de 3 organisaties thuiswerken totaal onbespreekbaar blijft".