min

Tags in dit artikel

,

Gebruikers van OpenOffice moeten van het pakket genieten zo lang het nog kan. Want ook al heeft Microsoft gezegd dat het OpenOffice voorlopig nog niet aan zal klagen, het bedrijf kan het wel doen. Dit blijkt uit een overeenkomst tussen Microsoft en Sun Microsystems. In deze overeenkomst hebben de twee bedrijven elkaar "belooft" elkaar de komende tien jaar niet aan te klagen wegens schending van patenten. Voor OpenOffice, gebaseerd op StarOffice van Sun, geldt dit echter niet.

Het schenden van patenten gaat vooral om de compatibiliteit tussen de verschillende Office producten. OpenOffice kan documenten in Microsoft formaten opslaan en openen. Hiermee schendt het pakket patenten van Microsoft. StarOffice heeft deze mogelijkheden ook, maar is door de overeenkomst beschermd tegen aanklagen door Microsoft.

Microsoft heeft wel gezegd nog geen plannen te hebben om OpenOffice aan te klagen. Maar toch ziet het bedrijf OpenOffice wel degelijk als een bedreiging, want in de overeenkomst met Sun heeft Microsoft een speciaal hoofdstuk laten zetten waarin staat dat ze OpenOffice wel mogen aanklagen. Hoewel Microsoft zegt dat dit een standaard hoofdstuk is bij zulke overeenkomsten en niet duidt op een toekomstige rechtszaak.

Die rechtszaak kan er ook niet zomaar van komen. Want met het aanklagen van OpenOffice loopt Microsoft de kans om zelf de fout in te gaan door patentmisbruik, wat ook strafbaar is in de VS.