min

Tags in dit artikel

, ,

Sun Microsystems zal de volgende versie van haar office software StarOffice in juli uitbrengen. Eén van de belangrijkste veranderingen is de verbeterde compatibiliteit met concurrent Office van Microsoft.

StarOffice is gebaseerd op de code van het open-source pakket OpenOffice en biedt diverse programma’s voor tekstverwerking en het maken van spreadsheets.
OpenOffice is erg populair bij Linux gebruikers en wordt meegeleverd met Linux versies van Red Hat en Novell.
Volgens Sun zullen de meeste verandering in StarOffice 8 ook terug te vinden zijn in de nieuwe versie van OpenOffice.

Zoals gezegd is de verbeterde uitwisseling met Microsoft Office documenten één van de speerpunten van Sun. Zo zal StarOffice 8 onder andere password beveiliging van Word en Excel documenten ondersteunen. Daarnaast worden tabellen, paragrafen, en pagina-einden uit Word ondersteund. Ook is er ondersteuning voor grote Excel spreadsheets, formules en PowerPoint’s AutoShapes.
Microsoft en Sun hebben al in april 2004 een deal gesloten waarin beide bedrijven gaan werken aan een betere uitwisseling van ieders bestandsformaten.

Naast de ondersteuning van Office formaten heeft StarOffice 8 ook een vernieuwde interface gekregen. Zo zijn de werkbalken opgefrist, zijn ze nu los te koppelen en ook context-gevoelig gemaakt.
Daarnaast heeft de Base database software een nieuwe wizard gekregen waarmee een aantal processen te automatiseren zijn.

StarOffice 8 zal draaien onder Windows, Linux en Solaris besturingssystemen op computers met een x86 processor. Verder kunnen ook eigenaren van een Solaris Sparc processor met StarOffice 8 aan de gang. Het pakket is in 11 talen leverbaar en kan voor 59,95 dollar gedownload worden. Bij afname van meerdere stuks kan de prijs per kopie behoorlijk dalen. Zo kost het pakket nog maar 25 dollar per stuk als er minimaal 10.000 exemplaren besteld worden.