De Australische politie mag spyware en trojans gaan gebruiken om criminelen te monitoren. Zo is bepaald in een nieuwe wet genaamd de "Surveillance Devices Act".

Deze wet schrijft voor dat zowel de federale recherche als de politie de toetsaanslagen mag registreren en tracking software mag gebruiken, mits het gaat om een overtreding waar maximaal drie jaar gevangenisstraf voor gegeven kan worden.

volgens Neil Campbell van het IT bedrijf Dimension Data moesten de wetten wel worden aangepast omdat de oude wetgeving verwarrend waren wanneer er met nieuwe technologieën gewerkt moest worden."

"Als de politie een SMS bericht wil onderscheppen dat nog niet bij de ontvanger afgeleverd is, moet je dat dan classificeren als ware het een afgetapte telefoon of als een normale zoekactie als bijvoorbeeld een huiszoeking? Toestemming krijgen voor een huiszoekingsbevel krijgen is vrij eenvoudig, maar toestemming voor een telefoontap ligt een stuk lastiger", aldus Campbell die eerder zes jaar bij de afdeling computercriminaliteit van de Federale Recherche werkte.

Volgens Campbell zal het voor de politie niet gemakkelijk worden om spyware te installeren op de computer van een verdachte, zeker niet als de verdachte actief is in de computercriminaliteit en bekend is met beveiligingsaspecten binnen de IT.
Experts denken dan ook dat spyware gauw ontdekt zal worden door criminelen. "Criminelen kunnen gewoon kijken welke processen op hun pc geheugen gebruiken en zo zien of er spyware draait", aldus een expert.