2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Duitse overheid heeft recentelijk een controversiële antiterreurwet aangenomen die de politie in staat stelt om huizen, telefoons en computers in de gaten te houden.

In plaats van het aloude aftappen van telefoons, mag de Duitse politie nu ook videosurveillance uitvoeren en zelfs spyware op de computer van verdachten plaatsen om bewijs te verzamelen. Knoeien met de computers van verdachten is nog steeds niet toegestaan, maar anoniem een e-mail verzenden met een Trojaans paard erin behoort wel tot de mogelijkheden.

De federale wet is aangenomen na maanden van hevig debatteren. De wet breidt niet alleen de mogelijkheden van het Federale Crimineelbureau uit, beter bekend als de BKA, ook gaat de wet in tegen de beslissing van het Duitse Hoger Gerechtshof dat pas nog besliste dat het spioneren van pc’s van verdachten onwettig was.

Ook privacygroepen zijn sterk tegen de wet. Zij wijzen op een recent schandaal van het bedrijf Deutsche Telecom dat pas nog illegaal telefoongesprekken bijhield om te voorkomen dat informatie werd gelekt naar journalisten. Duitse wetgevers wijzen erop dat de wet alleen zal worden toegepast bij een handvol zaken. Sebastian Edathy, voorzitter van Bundestags binnenlandse zaken comité, liet weten geen spioneerstaat te willen. Hij denk dat de nieuwe wet ‘onbekende territoriums van de wet zijn’.

Overigens gebeuren zulke praktijken niet alleen in Duitsland. In Nederland liet de politie vorige maand nog weten in te breken op de pc’s van verdachten. Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door het lager- en hogerhuis van het parlement.