min

Tags in dit artikel

, ,

Deze week is het nieuwe Taiwanese Mediaformaat, genaamd FVD, officieel gelanceerd. De bedrijven die het FVD-formaat ondersteunen claimen dat ze dezelfde videokwaliteit kunnen leveren als mogelijk is met de HD DVD en Blu-ray schijven.

De FVD, of Forward Versatile Disc, werd een jaar geleden al aangekondigd en is gebaseerd op de standaard rode-laser technologie die ook gebruikt wordt voor de huidige CD en DVD spelers. In tegenstelling tot DVD’s kunnen FVD schijven wel High Definition video opslaan. Dat kan dankzij Microsoft’s Windows Media Video 9 codec, waardoor er 135 minuten HD Video op een FVD gezet kan worden.

Daarnaast biedt FVD ook een betere kopieerbeveiliging dan een DVD. FVD werkt namelijk met de AES encryptietechnologie, terwijl DVD’s werken met het zwakkere Content Scrambling System (CSS).

Nadeel van de FVD schijf is dat deze een stuk minder opslagcapaciteit biedt als de toekomstige HD DVD en Blu-ray schijven. Op een single layer FVD kan 5,4 tot 6GB aan data geplaatst worden. Voor een double-layer schijf loopt dit op tot 9,8 tot 11GB. Ter vergelijking: op een single layer HD DVD kan 15GB aan data worden weggeschreven en het dubbele voor een double-layer versie. Op een single-layer Blu-ray schijf kan zelfs 25GB weggeschreven worden en 50GB op een double-layer versie.
Ondanks de relatief lage opslagcapaciteit kan er volgens de fabrikanten toch een film met een resolutie van 1920 x 1080 op het schijfje gezet worden.

De FVD is ontwikkeld door Opto Electronics Systems (OES) en werd gesubsidieerd door het Industrial Technology Research Institute (ITRI), dat gelieerd is aan de Taiwanese overheid. De distributie, promotie en onderhoud zullen worden verzorgd door de Advanced Optical Storage Research Alliance (AOSRA).
Deze OSRA bestaat uit 29 bedrijven, waaronder media bedrijven en fabrikanten van media spelers.

Alhoewel de eerste FVD speler al komende maand op de Taiwanese markt wordt verwacht en deze ook nog eens een stuk goedkoper zal zijn dan een HD DVD speler is de verwachting dat het FVD formaat niet wereldwijd door zal breken. De FVD is ontwikkeld uit onvrede met het feit dat alle standaard DVD patenten in handen waren van bedrijven uit Amerika. Daarnaast zal de eerste HD DVD speler al eind dit jaar in Amerika op de markt komen. Er is inderdaad een gat tussen de DVD en de HD DVD, maar de vraag is of de FVD op tijd komt om dit gat nog te kunnen vullen.