1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het Enhanced Versatile Disc (EVD) formaat, waar wij al in november 2003 melding van maakten, lijkt een flinke bedreiging te worden voor HD DVD en Blu-ray.

Het Engelse bedrijf New Medium Enterprises heeft voor het EVD medium samengewerkt met het Chinese E-World Technology. De samenwerking wordt gesteund door tien bedrijven, die voornamelijk uit China komen.
EVD blijkt in China al een doorslaand succes aangezien de Chinezen het DVD formaat al aan de kant geschoven hebben en dit EVD formaat tot standaard heeft verheven.

Alhoewel EVD niet kan tippen aan de opslagcapaciteiten van Blu-ray en HD-DVD is het schijfje een stuk goedkoper te produceren en datzelfde geldt voor stand-alone EVD spelers, die ongeveer 150 dollar gaan kosten.
Door de zeer lage productiekosten is het de verwachting dat EVD een serieuze speler kan worden in landen die een sterk groeiende technologische markt hebben.

Momenteel zijn de schijfjes alleen als read-only te verkrijgen, maar E-World verwacht volgend jaar op de CeBIT een recordable versie van het medium te kunnen laten zien.
Het EVD kamp heeft verder aangekondigd dat het ook op blauwe laser zal overstappen, zodra deze techniek verder ontwikkeld is en in prijs gedaald is.