Kan jij of jouw familie een week zonder de PC? Dat is de vraag die de organisatoren van de eerste nationale PC-Turnoff Week in de Verenigde Staten.

Experts zien de computer en de TV als belangrijke oorzaken van een groeiend aantal kinderen met overgewicht in de VS. Daarnaast zijn ze bezorgd over de effecten die computers kunnen hebben op de sociale vaardigheden, gezondheid en leersuccessen van kinderen.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen tussen de 8 en de 18 jaar gemiddeld 6,5 uur per dag besteden aan computers, televisie en spelletjes spelen. Dat komt neer op 44,5 uur per week.

"Er moeten echt limieten worden gesteld," aldus Joe Acunzo, mede-oprichter van de PC-Turnoff Organization. Acunzo is naar eigen zeggen ook vader van een "teenage instant messaging addict".
De PC-Turnoff week, die van 1 tot 7 augustus zal lopen, is geïnspireerd op de TV-turnoff Week die al 11 jaar succesvol georganiseerd wordt. De TV-turnoff Week verwacht dit jaar een kleine 8 miljoen deelnemers.

Acunzo wil zijn organisatie als non-profit neerzetten en het geheel draaiende te houden met behulp van donaties.
Echter, Acunzo wil met zijn campagne ook ouders ervan bewust maken dat kinderen te lang achter de computer zitten. Om deze ouders een handje te helpen heeft hij samen met een zakenpartner een programmaatje ontwikkeld, waarmee ouders paal en perk kunnen stellen aan het computergebruik van hun kinderen. Voor het programmaatje moet echter wel betaald worden. Het is te downloaden voor 39,95 dollar vanaf de website.