2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple zal naar verwachting vandaag haar ‘switch’ campagne aankondigen, dat het startschot is voor een gedeeltelijke overgang van de PowerPC naar Intel processors. De overgang zal een aantal jaren gaan duren, maar de eerste op een Intel processor gebaseerde Mac zullen volgend jaar al op de markt verschijnen.

Dit alles blijkt uit een bericht dat Apple heeft verstuurd aan haar partners. De overstap zal vandaag op de Apple World Wide Developer Conference door Apple directeur Steve Jobs bekend worden gemaakt. Momenteel maakt Apple gebruik van IBM’s G5 processor en de G4 processor van Motorola’s Freescale.

Apple kan momenteel slecht concurreren met AMD en Intel als het gaat om stroomverbruik van haar processors. Motorola kon AMD en Intel niet bijhouden met haar G4 architectuur, waardoor Apple zich genoodzaakt zag om de processor te overclocken. Dat bracht vervolgens weer een hoger stroomverbruik met zich mee. Toen IBM dat probleem oploste met de IBM 970, bleek dat deze processor weer niet geschikt was voor notebooks en budgetsystemen.

Een goed alternatief voor Apple is de Centrino van Intel. Deze processor van Intel, die gebaseerd is op de Pentium III core, voert zijn clocksnelheid op vanaf 300Mhz naarmate de processor zwaarder belast wordt. Migratie naar de Centrino brengt wel een aantal problemen met zich mee voor Apple en haar ontwikkelaars, maar die zullen naar verwachting niet al te groot zijn.

Volgens bronnen heeft Apple ook een licentie op de QuickTransit virtual processor technology van Transitive. Dit stukje software zorgt ervoor dat praktisch alle software draait op een Intel x86 processor en vice versa.
De overstap brengt Apple echter wel een andere uitdaging. Het moet IBM ervan weten te overtuigen om te blijven investeren in de 970 processor voor Apple’s servers en high-performance desktops. Ook voor de die-hard Apple fans zal het even wennen zijn, maar uiteindelijk betekent het voor de consument dat er binnenkort ook goedkope systemen beschikbaar zullen komen met Apple’s besturingssysteem.