2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Red Hat, Inc., wereldwijd leidend leverancier van open source-oplossingen, kondigde gisteren tijdens een persconferentie in San Francisco nieuwe ontwikkelingen aan binnen de stichting Fedora Foundation. Mark Webbink, deputy general counsel van Red Hat, gaf de aanwezigen een update over Red Hat’s inspanningen om de gemeenschap meer invloed te geven op toekomstige innovatie in Fedora.

Red Hat maakte de eerste plannen hierover bekend op de Red Hat Summit in juni van dit jaar. Vanaf dat moment heeft Red Hat in samenwerking met verschillende gemeenschapleden en adviseurs flinke vooruitgang geboekt. Webbink: “Net als met de ontwikkeling van open source-software zijn ook nu, tijdens het opzetten van de Fedora Foundation, degenen die documentatie en code schrijven en enorme stuwende kracht geweest. Ons doel is om de legale structuur aan te passen op de behoefte van de Fedora-gemeenschap, niet om de Fedora-gemeenschap te dwingen ontwikkelpraktijken aan te passen aan een legale structuur.”

Webbink besprak twee belangrijke ontwikkelingen op het gebied van de Fedora Foundation: het vaststellen van de missie en de status van de organisatie. Het doel van de Fedora Foundation is om de ontwikkeling en distributie van open source software te stimuleren, te verdedigen en te promoten, door middel van het aanbieden van verschillende diensten aan individuele ontwikkelaars en bedrijven. Door middel van administratieve en juridische ondersteuning, zal de Fedora Foundation programmeurs helpen te doen waar zij het beste in zijn: het bevorderen van technologieën.

Concreet zal de Foundation het volgende aanbieden:

  • Het vestigen en uitbreiden van gemeenschappelijk grond voor een open source-patent. De Foundation heeft een fonds beschikbaar gesteld voor patentaanvragen van de uitvindingen van open source ontwikkelaars om zodoende een open source-code beter te beschermen met kpatenten.
  • Een entiteit voor het toewijzen van copyright, zodat de Foundation kan waarborgen dat open source-licenties nageleefd worden.
  • Een manier waardoor personen of bedrijven een directe financiële bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling en bescherming van de open source-code, inclusief Fedora.
  • Een non-profit groep om vrijwilligers te organiseren en te begeleiden. Deze vrijwilligers, programmeurs en anderen, krijgen de verzekering dat zij werken aan vrij beschikbare code en documentatie die altijd beschikbaar blijft voor de gemeenschap.

Organisatie-aspecten van de oprichting van de Fedora Foundation ontwikkelen zich snel. Het huishoudelijk reglement dat geleid heeft tot de oprichting van de Foundation is opgesteld en de eerste bestuursleden zijn aangesteld. Fedora-projecten gaan verder met sterke betrokkenheid van de gemeenschap. De lancering van de Foundation zal deze projecten naar verwachting bevorderen. Er bestaan nu al meer dan 200 Fedora-mirrors en miljoenen Fedora-downloads.