2min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel is momenteel bezig met een update voor haar Pentium 4 core, waardoor de 64-bit processors beter compatible worden met AMD’s 64-bit processors. Dat blijkt uit documenten die onder ogen zijn gekomen van The Register.

De nieuwe core, met de naam G-1, zal de huidige E-0 core vervangen in het vierde kwartaal van dit jaar. Volgens een berichtje aan Intel klanten, zullen testmodellen van de nieuwe processors op 17 oktober verscheept worden, waarna de uiteindelijke modellen een kleine maand later volgen.

De aanpassing kan gedaan worden middels een BIOS update en voegt een tweetal instructies toe aan de EM64T instructieset. Deze twee instructies, genaamd LAHF en SAHF zijn codes die data heen en weer kopiëren tussen de status flags en het AH register van de chip. Deze instructies zijn al wel terug te vinden in AMD’s AMD64 instructieset.

Toen Intel vorig jaar met de nieuwe technologie op de markt kwam, staken al gauw berichten de kop op dat EM64T de twee instructies miste. Volgens analysten kwam dat omdat Intel haar EM64T gebaseerd had op de AMD64 instructieset, voordat AMD de instructies LAHF en SAHF erin verwerkte.
Intel heeft wel altijd toegegeven dat EM64T niet 100 procent compatible was met AMD64, maar beweerde altijd dat deze incompatibiliteit verwaarloosbaar was.

Blijkbaar neemt de hoeveelheid software dat deze twee instructies gebruikt zoveel toe, dat Intel alsnog besloten heeft om ze te verwerken in EM64T. Verwachting is dat de update over niet al te lange tijd ook zal doorgevoerd worden op de Xeon processors of misschien dat de missende instructies geïntroduceerd worden met ‘Paxville’.

Momenteel hebben alleen de 521, 531, 541 en 551 de core-upgrade gekregen, maar het is de verwachting dat ook de 6xx serie, alsmede de Pentium D en Pentium Extreme Edition de upgrade zullen krijgen.