Van de Pentium en Xeon processoren van Intel zal over enkele weken een 64-bit versie gedemonstreerd worden. Tot nu toe was alleen de Itanium processor van Intel, goed genoeg voor 64-bit. Het lijkt erop dat Intel dezelfde strategie kiest als concurrent AMD; 64-bit processoren gebruiken voor snelle werkstations en desktop computers. De demonstratie zal gaan plaatsvinden in San Jose op de Intel Developer conferentie. Intel gebruikt de codenaam ‘Yamhill’ voor deze 64-bit processoren, maar de nieuwe paradepaardjes worden ook wel ‘CT’ genoemd.

De vraag is natuurlijk wat dit besluit met de Itanuim processor van Intel zal gaan doen. Dit is de processor die vooral in de servers van HP en Silicon Graphics gebruikt word. Deze stap is duidelijk een reactie op AMD’s Opteron-chips. Deze chips lijken steeds populairder te worden op de servermarkt. Markonderzoeker IDC heeft al geconstateerd dat er al twee keer meer AMD Opteron procesosoren verkocht zijn dan Intel Itaniums. De Pentium en Xeon processoren zullen ineens overweg kunnen met meer dan 4 GB aan ram geheugen, indien ze de 64-bit eigenschappen zullen krijgen.

De codenaam CT maakt duidelijk dat de nieuwe techniek een uitbreiding is op bestaande chips. Zo zijn hypertreading, en Vanderpool ook aanvullingen. Vanderpool is een techniek die het mogelijk maakt meerdere besturingsystemen te draaien op één processor. Of de nieuwe 64-bit uitbreiding al aanwezig is op Intel’s nieuwe processor de Prescott is nog niet bekend. De Prescott is de processor die de Pentium 4 processoren moet gaan opvolgen. Het is wel waarschijnlijk dat de Prescott beschikt over ‘verborgen’ 64-bit eigenschappen, maar deze zijn hoogstwaarschijnlijk nog niet geactiveerd. Er zijn echter wel andere bronnen binnen Intel die suggereren dat de 64-bit uitbreiding pas tegen 2005 geactiveerd zullen worden op de Prescott en Tejas chips.

Wij bedanken AAp voor het insturen van dit bericht.