Intel heeft bevestigd dat het haar Pentium 4 5xx lijn nog dit kwartaal zal voorzien van 64-bit adressing en processing. De eerste chips worden vanaf 10 juni op de markt verwacht.

De Pentium 4 5×1 serie zal de huidige 5×0 serie vervangen. Dat blijkt uit een document dat Intel aan haar klanten heeft gestuurd. De huidige processors zullen één op één worden overgenomen, maar zullen extra worden voorzien van Intel’s EM64T. Zo zal bijvoorbeeld de 570 veranderen naar de 571, waarbij de kloksnelheid van 3,8Ghz, de FBS van 800Mhz en de L2 cache van 1MB gehandhaafd blijven.
Ook de CPU ID code zal bij alle processors hetzelfde blijven. Moederborden die momenteel geen 64-bit processors ondersteunen moeten eerst een BIOS update ondergaan.

Opvallend is dat op de lijst ook melding wordt gemaakt van het feit dat de huidige P4 505 zal hernoemd worden naar de 506, ook vanwege toevoeging van EM64T ondersteuning. Op de huidige prijslijsten van het bedrijf komt de 505 echter niet voor. De 506 heeft een kloksnelheid van 2,66 Ghz en heeft in tegenstelling tot de andere 5×1 processors een FSB van 533Mhz. Voor zover duidelijk is, zal deze 506 enkel als boxed versie verkrijgbaar zijn.

De 5×1 Pentium 4 processors verschenen eerder dit jaar al op de roadmap van Intel. Volgens ingewijden zouden de processors ook worden voorzien van Intel’s Virtualisation Technology, maar daarvan was in het bericht van Intel niets terug te vinden.