2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een BIOS Update zou ervoor kunnen zorgen dat de 64-bits mogelijkheden van de Prescott processors geactiveerd worden, zo vermelden een aantal bronnen.

Een Taiwanese website rapporteerde eerder dat er een mogelijkheid bestaat om de 64-bit mogelijkheden te activeren op Intel’s laatste Pentium 4 microprocessors met de LGA775 sockets, door middel van een bios update. Hoewel de informatie correct kan zijn is het hoogst onwaarschijnlijk dat een dergelijke onderneming populair zal worden.

"De laatste tijd zijn er een aantal geruchten over een speciale BIOS welke de 64-bit mogelijkheden kan activeren op de Intel P4 Prescott gebaseerde processors. Het lijkt erop dat deze nog in een work in progress oftewel alfa fase zitten," aldus OC Workbench.

Intel’s Extended Memory 64 Technologie, ook bekend als 64-bit Extension Technologie of IA32e laat Intel’s 90nm cpu’s voor desktops, werkstations, 2-weg and 4/8-weg servers speciaal geschreven 64-bit codes uitvoeren, terwijl de huidige 32-bit applicaties ook gewoon ondersteund worden.

Voorheen werd geloofd dat alle Intel Pentium 4 "Prescott" processors in LGA775 verpakking de EM64T, extensie ondersteunden, maar Intel zegt dat het niet zo is. Intel beweert dat ze alleen Prescott processors met 64-bit mogelijkheden verstuurd naar systeem makers die zulke mogelijkheden vereisen in hun microprocessors. Ook al zijn alle Prescott CPUs, inclusief de Intel Pentium 4 en Celeron D, 64-bit zijn qua bouw, de processors die geleverd worden aan retail winkel, en bedoeld zijn voor de normale gebruikers hebben de 64-bits extensie uitgeschakeld.

Het is nog onduidelijk of Intel de instructieset zal verwijderen op hun nieuwe chips, en of het mogelijk is om met een bios update bij de huidige processors 64-bit te activeren.

Intel schakelt al tijden bepaalde features uit in hun chips, bijvoorbeeld bleek het zo te zijn dat alle 130nm Pentium 4s al Hyper-Threading ondersteunden, en dat lang voor de officiële lancering in 2002. Een aantal mensen hebben de Hyper-Threading technologie aan gekregen op chips die het niet officieel ondersteunde, maar in de meeste gevallen is het niet gelukt.

Grote systeem bouwers als HP bieden op het moment al pc’s aan met Intel’s 64-bit Pentium 4 chips en het Linux platform geïnstalleerd. Verwacht word dat intel de EM64T instructies voor thuis gebruikers zal activeren waneer zij de Intel Pentium 4 processors 600-series zullen introduceren, in februari, 2005