2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Er is nog altijd bar weinig vraag naar Microsoft’s Windows XP Edition N. Microsoft bracht de Windows versie zonder Media Player uit nadat het daartoe veroordeeld was door de Europese Commissie.

Het besturingssysteem is nu ruim vijf maanden op de markt, maar de drie grootste systeembouwers ter wereld hebben nog steeds geen plannen om de versie toe te passen op hun computers.
Het enige bedrijf dat voorafgaand aan de release van Windows XP Edition N liet weten dat het de versie op verzoek mee zou leveren was computerfabrikant Fujitsu Siemens. Het bedrijf heeft tot nog toe echter geen enkele vraag naar het besturingssysteem gehad.

Fujitsu Siemens blijft wel woord houden en als klanten erom vragen krijgen ze zonder problemen Windows XP N op hun PC geïnstalleerd.
Ook Lenovo, dat recentelijk de computerfabricagetak van IBM overnam, houdt dezelfde policy en geeft aan dat er weinig vraag is. Dell houdt ook dezelfde policy, maar verwijst voor verkoopcijfers van Windows XP N naar Microsoft.

Microsoft gaf in een verklaring echter aan dat het bedrijf geen zicht heeft op de verkopen van XP N en daarom geen cijfers kan geven. Het bedrijf zegt de software te verspreiden onder computerbouwers en verwijst op haar beurt weer naar deze bedrijven.

PC World, de grootste computerwinkelketen in het Verenigd Koninkrijk, heeft XP N nooit willen aanbieden, aangezien XP N dezelfde prijs heeft als de standaard XP versie. Ook PC World ziet dat er geen vraag is naar de afgeslankte versie van Windows XP.
De Europese Commissie wilde geen commentaar geven en meldde dat het nog te vroeg was om conclusies te trekken.

Door deze ontwikkelingen rijst de vraag of het anti mededingingsbeleid van de EU wel effectief is, mede gezien het feit dat Microsoft de XP N versie voor dezelfde prijs mag verkopen als de gewone XP versie.
Voor de Europese Commissie is dit de tweede tegenslag in korte tijd, nadat Microsoft een schikking wist te treffen met RealNetworks. Dit bedrijf speelde een sleutelrol in de zaak van de EC tegen Microsoft. Met de schikking heeft RealNetworks zich echter teruggetrokken uit alle lopende zaken tegen Microsoft.