Een rechter uit Frankrijk heeft een grootgebruiker van Kazaa vrijgesproken. De rechter stelt dat niet alleen het downloaden, maar ook het in beperkte mate aanbieden van muziekbestanden legaal is.

De rechtszaak, die aangespannen werd door het Franse SCPP (Société Civile des Producteurs Phonographiques), ging om een man die 1.875 muziekbestanden en films in Divx formaat deelde.
Met de uitspraak gaat de rechter een stapje verder dan zijn voorgangers. Zij zagen het downloaden van muziek als het maken van een thuiskopie.

Deze rechter zegt dus dat het uploaden in bepaalde gevallen ook legaal is. Dit doet hij omdat volgens hem een Kazaa gebruiker niet commercieel bezig is en dus geen inbreuk maakt op de auteursrechten. Volgens de rechter delen de gebruikers niet expres bestanden en is het programma niet illegaal. Als mensen niets illegaals doen kunnen ze daar immers ook niet voor gestraft worden.

De uitspraak is al begin december gedaan, maar wordt nu pas onder de aandacht gebracht door Association des Audionautes (ADA). Dit is een Franse vereniging die voor de legalisatie van P2P netwerken is. De vereniging wil dat er nu gestopt wordt met "de politiek van juridische intimidatie van twaalf miljoen Franse internetgebruikers". Er is echter een hoop twijfel of ze een luisterend oor vinden bij de platen- en muziekindustrie. De SCPP zegt dat de uitspraak een foute interpretatie van de wet is en ze tekenen beroep aan, net als het Franse parket.

De timing is erg goed. De Franse regering buigt zich over een nieuwe wet over deze kwestie. Eén van de voorstellen is dat het downloaden van muziek compleet gelegaliseerd wordt, maar dat mensen een maandelijkse toeslag betalen op hun abbonnement, net zoals dat met beschrijfbare media gebeurt.