2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een Australische rechter heeft bepaald dat Kazaa eigenaar Sharman Networks en haar gebruikers inbreuk maken op het copyright.

Volgens rechter Murray Wilcox hebben de bedrijven Sharman Networks, LEF interactive Pty, Altnet Inc en Brilliant Digital Entertainment inbreuk gepleegd op de copyrights van ongeveer 30 muziekbedrijven. Deze muziekbedrijven hadden tevens de aanklacht ingediend tegen de bedrijven.
Verder zei de rechter dat de bedrijven hun Australische gebruikers ten onrechte "machtigden" om kopiëen te maken van geluidsopnames en deze opnames te delen met anderen.

"De bestanden worden gedeeld zonder de toestemming van de betreffende rechthebbenden. Daaruit volgt dat zowel de aanbieders van de bestanden als de mensen die de bestanden downloaden zich schuldig maken aan het schenden van copyrights", aldus Wilcox.
De rechter was niet onder de indruk van Kazaa’s ingebouwde functie dat gebruikers worden gewaarschuwd om hun bestanden niet te delen.

Volgens de rechter heeft Kazaa er veel te weinig aan gedaan om het delen van bestanden te ontmoedigen. Het programma mag daarom niet meer aangeboden worden in Australië, totdat de software zo is aangepast dat bestanden met copyright niet meer met de zoekfunctie gevonden kunnen worden. Deze modificatie moet toegepast worden middels een filter technologie. Verder moeten de eigenaars van Kazaa maximale druk uitoefenen op bestaande Kazaa gebruikers, om een upgrade uit te voeren naar de nieuwe versie. Voor dit alles heeft Sharman Networks twee maanden de tijd gekregen.

De hele zaak kwam in februari vorig jaar onder de aandacht toen de Australische Music Industry Piracy Investigations (MIPI) een inval deed op het kantoor van Sharman Networks en van haar zakenpartners. De partijen hebben het grootste deel van 2004 nodig gehad om uit te maken of het vergaarde bewijsmateriaal rechtmatig verkregen was, waardoor de eigenlijk zaak pas in november 2004 van start ging.

De muziekindustrie volgde de zaak op de voet en zal naar verwachting deze uitspraak gaan gebruiken voor zaken in andere landen. Een woordvoerder van de internationale federatie van platenmaatschappijen, IFPI, was dan ook zeer in zijn nopjes met de uitspraak. Hij sprak van een "een mijlpaal in de strijd tegen de wereldwijde internetpiraterij".