2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Oracle heeft aangekondigd dat het haar ondersteuning voor Hewlett-Packard’s Unix servers met Itanium processors zal gaan uitbreiden door een speciale versie van haar E-Business Suite op de markt te gaan brengen.

Oracle biedt al een tijdje ondersteuning aan HP’s Integrity Itanium servers, maar gaf die ondersteuning tot voorkort alleen op haar database software. Dankzij gezamenlijke inspanningen van Itanium fabrikant Intel en Hewlett-Packard komt er nu dus ook een E-Business Suite voor deze machines.

Intel en HP hebben er veel belang bij dat meer bedrijven ondersteuning gaan bieden aan de Itanium processor en beide bedrijven sparen kosten nog moeite om het aantal softwarepartners uit te breiden. Voor de aankondiging van Oracle’s ondersteuningsuitbreiding werden dan ook een aantal topmannen van Intel en HP naar een bijeenkomst met klanten gestuurd. Intel topman Paul Otellini kondigde de samenwerking aan, terwijl topman Larry Ellison van Oracle via een videoverbinding aanwezig was.

IBM en Sun Microsystems zijn felle concurrenten voor Intel’s Itanium, maar Ottelini liet weten dat Intel een zeer agressieve marketingcampagne zal gaan voeren voor de chip. Itanium partners van Intel hebben beloofd de komende vijf jaar tien miljard dollar in de ontwikkeling en promotie van Itanium techniek te gaan steken. Daarvan betaalt HP de helft, dus één miljard per jaar.

Volgens Ottelini zal het omslagpunt voor het succes van de Itanium komen, wanneer de volgende generatie "Montecito" Itanium chips in HP’s Integrity servers gaan verschijnen. "De Integrity machine met Montecito is echt de machine waarop we zaten te wachten en tevens de machine waar onze verkoopafdeling werk van kan maken," aldus Ottelini.

Klanten van Oracle zijn in ieder geval wel blij met de samenwerking tussen de drie bedrijven. Veel klanten wilden alle Oracle software op hun Itanium servers installeren, maar moesten tot voorkort voor E-Business Suite uitwijken naar bijvoorbeeld een server met Intel Xeon processor.

Itanium is tot nog toe niet het succes wat er in eerste instantie van verwacht werd. De chip kreeg te kampen met vertragingen, slechte prestaties en software incompatibiliteit met een aantal x86 chips.
Zoals het er nu uitziet gaat het echter de goede kant op met Itanium.
De processor kan overweg met HP’s Unix, OpenVMS en NonStop Kernel besturingsystemen, maar ook met Windows en Linux. Momenteel zijn er 7.100 applicaties beschikbaar voor de processor en dat zullen er volgens Intel snel 9.000 zijn. Onderzoeksbureau IDC verwacht dat de markt voor Itanium servers zal groeien tot 6,6 miljard in 2009.