2min

Een rechter uit Californië heeft besloten dat Oracle het Intel Itanium-platform moet blijven ondersteunen. Daarmee wordt fabrikant Hewlett-Packard in het gelijk gesteld. Oracle was van plan om de doorontwikkeling van de ondersteuning voor Itanium binnenkort te laten vallen, omdat Intel aangaf dat het platform zijn einde naderde.

Vorig jaar maakte Oracle bekend het Itanium-platform niet langer te willen ondersteunen. Dit tot grote ergernis van Hewlett-Packard. De twee zijn concurrenten op de hardwaremarkt, maar delen veel klanten op het gebied van verkoop. Als reactie op het stoppen van de ondersteuning spande HP een rechtszaak aan tegen Oracle. Laatstgenoemde partij was volgens de aanklager namelijk nog steeds via een contract verbonden aan de ondersteuning van het platform van Intel. HP heeft groot belang bij de ondersteuning van Itanium, omdat de processoren in veel zakelijke producten nog gebruikt worden.

De keuze van voormalig HP-CEO Mark Hurd om een hoge baan bij Oracle aan te nemen en de beschuldigingen dat de man geheimen door zou hebben gespeeld aan zijn nieuwe werkgever, gooiden olie in het vuur. De twee partijen wisten een rechtszaak omtrent deze beweringen echter snel op te lossen met een schikking, maar de frustraties zouden duidelijk voelbaar zijn geweest.

Volgens de rechter, Jams Kleinberg, betrof de zaak een eeuwenoud vraagstuk of er een contract bestaat en wat dit daadwerkelijk inhoudt en betekent. Volgens Kleinberg hebben de bedrijven voor lange tijd samen gewerkt. In deze periode zouden beide bedrijven keuzes hebben gemaakt op basis van elkaars informatie. Ook zou er zonder problemen samen zijn gewerkt en deelden de partijen kennis met mekaar. Klanten werden gezamenlijk geholpen en veel van deze onderwerpen werden afgehandeld zonder een geschreven contract.

Hewlett-Packard had daarom volgens Kleinberg alle reden om te geloven dat alles volgens de normale gang van zaken zou lopen. Het bedrijf had daarom alle reden om te geloven dat Oracle de ondersteuning van Itanium door zou zetten. De rechter heeft nu dus besloten dat Oracle die ondersteuning moet voortzetten, ondanks dat Oracle van mening is dat het platform tegen zijn einde loopt. Het betekent onder andere dat Oracle haar software naar het platform moet blijven omzetten, tot het moment dat Hewlett-Packard zelf een punt zet achter de ondersteuning van Itanium.

Oracle heeft laten weten in hoger beroep te willen gaan tegen het besluit van de rechter. Dit hoger beroep moet binnen 15 dagen worden aangetekend.