1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Organisaties hebben beduidend meer last van ICT-bedreigingen die veroorzaakt worden door hun eigen personeel dan bedreigingen die van buitenaf komen. Dit blijkt uit een onderzoek van Marqit onder 843 ICT- en algemeen managers in diverse sectoren naar hun praktijkervaringen met security-problemen.

Vooral de overheid is zwaar getroffen door gerommel met bestanden en diefstal. Meer dan de helft van de ondervraagde ondernemingen heeft te maken gehad met het meest voorkomende type interne bedreiging: het doorsturen van zakelijke e-mails naar privé-mailadressen. Opvallend is eveneens dat maar liefst 49 procent de bedrijven al het slachtoffer geweest is van de diefstal van PC’s, laptops en mobiele apparaten. Van de overheidsorganisaties is zelfs 59 procent hiervan het slachtoffer geweest. Ook het opslaan van zakelijke bestanden op persoonlijke USB-sticks komt veel voor respectievelijk 46 procent bij bedrijven en 51 procent bij overheidsorganisaties.

Externe bedreigingen zoals virusaanvallen, phising en hacking kwamen in respectievelijk 50, 22 en 20 procent van de ondervraagde organisaties voor. “De uitkomsten van ons onderzoek zijn confronterend, zeker gezien de verlies- en diefstalincidenten die we recentelijk in de pers hebben zien opduiken”, aldus Roderick Wijsmuller, managing director van Marqit. “Voornamelijk bij de overheid blijkt de controle en kennis van wat wel en niet kan ondermaats en als daar niet snel wat aan gedaan wordt, zijn de gevolgen niet te overzien.”