2min

Tags in dit artikel

, ,

Managers die bij bedrijven gaan over de veiligheid van computersystemen en -netwerken maken zich het meest zorgen over mogelijke diefstal van gegevens. Dat blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne, in opdracht van Cisco, leverancier van netwerkoplossingen.

Vanson Bourne voerde afgelopen maart een onderzoek onder 100 professionals op het gebied van computerbeveiliging. Daarbij gaat het om professionals op een managementpositie bij bedrijven met meer dan 1.000 werknemers. Uit het onderzoek komt naar voren dat 38 procent van de ondervraagden zich het meeste zorgen maakt over diefstal van gegevens. Het voldoen aan wet- en regelgeving staat op de tweede plaats.

Slechts 27 procent van de ondervraagden heeft computervirussen als grootste zorg, terwijl dit in eenzelfde onderzoek vorig jaar nog 55 procent was. Ongeautoriseerde toegang tot het netwerk was vorig jaar nog een zorg van 55 procent van de ondervraagden, dit jaar is het nog maar voor éénderde een probleem.

Alhoewel 60 procent van de ondervraagden zijn of haar organisatie veiliger ervaart dan vorig jaar, zegt 43 procent zich wel in toenemende mate zorgen te maken over interne dreigingen, zoals het stelen van intellectueel eigendom en vertrouwelijke gegevens. Volgens Cisco toont het onderzoek aan dat beveiligingsexperts vertrouwen hebben in de maatregelen die ze reeds tegen externe dreigingen hebben genomen, maar zich nu focussen op dreigingen die vanuit de eigen organisatie ontstaan.

Overigens is het realiseren van alle maatregelen voor de helft van de ondervraagden geen gemakkelijke taak, slechts 50 procent van de ondervraagden kon bevestigend antwoorden op de vraag of de informatiebeveiliging ook op de prioriteitenlijst van de algemeen directeur staat.