2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple heeft in haar rechtzaak tegen een nog onbekende persoon een flinke tegenslag ervaren. Het bedrijf eistte van een Apple fansite dat zij de naam van de bron zouden vrijgeven die interne gegevens gelekt had naar deze site. De rechter heeft deze eis echter verworpen.

Apple startte eind 2004 een rechtzaak tegen onbekende informanten die vertrouwelijke informatie naar websites als ThinkSecret, PowerPage en Apple Insider gelekt zouden hebben. Bij het begin van de zaak klaagde Apple onbekende personen aan, maar het bedrijf hoopte in de loop van de zaak meer duidelijkheid te krijgen over de identiteit van deze personen.

Die duidelijkheid leek er begin vorig jaar ook te komen, toen een rechter bepaalde dat de sites blogs waren en geen nieuwssites, waardoor de sites ook geen recht hadden op bronbescherming. De sites gingen echter in beroep tegen deze uitspraak.

In het hoger beroep heeft de rechter nu bepaald dat de communicatie tussen de bron en de websites zijn beschermd door de federale wetten en staatswetten. De Electronic Frontier Foundation (EFF) is erg blij met de uitspraak, de organisatie steunde de verschillende websites tijdens de rechtzaak. "De beslissing van vandaag is een overwinning voor de rechten van journalisten, ongeacht of ze offline of online werken", aldus Kurt Opsahl van de EFF.

Organisaties die de websites steunden denken dat Apple met de zaak ook haar werknemers wil afschrikken, om in de toekomst niet meer te lekken naar websites, maar daarin lijkt het bedrijf nu niet te slagen.
Omdat de rechter heeft gezegd dat websites ook bescherming genieten van de wet, gaan andere sites ook proberen om hun zaak van de baan te krijgen. Apple heeft bijvoorbeeld de site Think Secret aangeklaagd voor inbreuk op Apple’s bedrijfsgeheimen, maar Think Secret hoopt met deze uitspraak de zaak te kunnen laten seponeren.