2min

Tags in dit artikel

, , ,

De student die door Apple aangeklaagd is heeft een advocaat gevonden die bereid is om op pro-deo basis hem te verdedigen in de rechtszaak.

Eind vorig jaar startte Apple een rechtszaak tegen, op dat moment, nog onbekende informanten die geheime informatie over nog te releasen Apple producten op internet publiceerde.
De officiële aanklacht vermeldde bij het begin van de zaak nog geen verdachten, maar verklaarde de aanklacht gedurende de zaak aan te willen passen, als er verdachten bekend zouden worden.

Inmiddels heeft Apple haar pijlen gericht op de website ThinkSecret. De website publiceerde een artikel over de nieuwe Mini Mac, nog voordat deze gepresenteerd werd door Apple op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.
Apple klaagt de eigenaar van de site, de 19 jarige student Nicholas Ciarelli, nu aan voor het openbaar maken van bedrijfsgeheimen. Verder wil Apple van Ciarelli weten van welke Apple medewerker Ciarelli de informatie verkreeg.

Ciarelli gaf na de aanklacht al aan geen geld te hebben om een advocaat in te schakelen. Hij zocht daarom hulp bij de Electronic Frontier Foundation (EEF), een groepering die zich hard maakt voor de digitale vrijheid van meningsuiting.
De EEF weigerde echter de zaak op zich te nemen.
In plaats daarvan hielp de EEF samen met andere groeperingen om een advocaat te vinden voor Ciarelli.

Uiteindelijk werd Terry Gross van advocatenkantoor Gross & Bels bereid gevonden om de zaak op zich te nemen. Gross vertegenwoordigde de EEF in het verleden al vaker in rechtszaken.
Volgens Gross heeft Apple teveel hooi op haar vork genomen en maakt het bedrijf niet veel kans om de zaak te winnen.
De student wordt volgens Gross zowel door de Californische wet als de grondwet van Amerika beschermd.
Een journalist kan volgens hem niet worden veroordeeld voor het publiceren van informatie die hij op rechtmatige wijze verkregen heeft.