1 min

Tags in dit artikel

,

23 procent van de huishoudens met een internetaansluiting belt regelmatig via de PC. Dit is een sterke toename ten opzichte van eind 2005, namelijk acht procent.

Het merendeel van deze huishoudens doet dit zelfs minimaal één keer per week. Dit blijkt uit de laatste meting van de ICT Consumer Monitor, een onderzoek onder ruim 1.700 huishoudens gehouden door Heliview.

Vooral ADSL gebruikers gebruiken hun internetverbinding en PC voor de veelal gratis telefonietoepassingen. Het betreft dus niet het bellen via kabel of ADSL zoals het wordt aangeboden door diverse telecom operators. Alhoewel ook daarvoor een lichte toename in gebruik is te zien. Skype is veruit de meest gebruikte toepassing voor bellen via de PC, maar ook oplossingen als VoipBuster worden veel gebruikt.

Deze forse groei in gebruik van gratis alternatieven heeft een behoorlijke impact op de markt voor vaste telefoniediensten. Huishoudens zeggen enerzijds massaal de vaste telefonie aansluiting op; 30 procent van de huishoudens verwacht binnen twee jaar alleen nog een mobiele aansluiting te hebben. Anderzijds hebben aanbieders als Skype, Google en Microsoft een steeds grotere invloed met gratis alternatieven. Door deze ontwikkelingen lijkt de markt voor betaalde vaste telefoniediensten eindig.