1 min

Tags in dit artikel

,

Internettelefonie, ook wel VoIP genoemd, in combinatie met een breedbandabonnement is populair geworden. Dit gaat echter ten koste van Skype. Uit een onderzoek van Sandvine, dat breedbandnetwerken in de gaten houdt, bleek dat het marktaandeel gehalveerd is.

In 2005 liep 51 procent van de VoIPgesprekken via de provider en 45 procent via Skype. In 2004 verliepen nog 90 procent van de gesprekken via Skype. De software van Skype is inmiddels zo’n 245 miljoen keer gedownload. Het gebruikersaantal zal veel lager liggen volgens analisten, namelijk rond de 5,3 miljoen.

Skype verliest geen klanten, maar mensen die nieuw zijn in het VoIP bellen kiezen vaak voor de diensten van hun provider. Dit vinden ze aantrekkelijk om te doen in samenwerking met een breedbandabonnement. Dat is tevens één van de redenen om daar naar over te stappen.

Sandvine’s rapport is gebaseerd op het bekijken van de gegevens van 700.000 abonnementen. De steekproef werd gehouden onder een groep grote providers, met bij elkaar meer dan zes miljoen abonees.