Intel lanceert eerste 5G-modem medio 2019

Abonneer je gratis op Techzine!

Intel vervroegt de uitrol van zijn eerste 5G-modem met zes maanden. De zogeheten XMM 8160 5G multimode modem wordt naar eigen zeggen de tweede helft van 2019 beschikbaar voor fabrikanten van eindproducten. 

De chipfabrikant wil met deze stap de wereldwijde implementatie van 5G-netwerken ondersteunen. De modem biedt volgens Intel 5G-connectiviteit voor smartphones, pc’s en gateways, met pieksnelheden tot 6 Gbps.

“We hebben een strategische beslissing genomen om de lancering van deze modem met een half jaar te vervroegen om een ​​toonaangevende 5G-oplossing te leveren, omdat we een grote vraag naar de geavanceerde functies van de XMM 8160 zien”, verklaart Cormac Conroy, vice-president en algemeen directeur van Intels Communication and Devices Group.

Volgens Intel ondersteunt de modem zowel stand-alone als niet-stand-alone 5G NR-implementaties, evenals 4G LTE, 3G en 2G in een enkele chipset. Ook zou het millimetergolf (mmWave)-spectrum ondersteunen, evenals frequenties tussen 600 MHz en 6 GHz ten behoeve van providers over de hele wereld.

“Met de Intel XMM 8160 5G-modem kunnen fabrikanten kleinere en meer energiezuinige apparaten ontwerpen. Dit kan worden bereikt zonder de complexiteit, energiebeheer en aanpassing van de vormfactor van twee afzonderlijke modems voor 5G- en legacy-connectiviteit, zoals gangbaar bij veel concurrerende 5G-modems”, aldus een woordvoerder van Intel tegen ZDNet.

Nokia en Ericsson

Apparaten die de XMM 8160 5G-modem gebruiken, zouden volgens Intel in de eerste helft van 2020 beschikbaar komen. Afgelopen september onthulde Intel al dat de technologie van het bedrijf op het gebied van 5G-implementaties zowel door Nokia als Ericsson zou worden gebruikt.

Volgens Nokia is er sprake van drie belangrijke samenwerkingsgebieden tussen Intel en Nokia: de AirFrame-, AirScale- en ReefShark-producten. Jawad Manssour, hoofd Networks Portfolio Management bij Ericsson, laat weten met Intel samen te werken met 5G-leveranciers over de hele wereld, waaronder T-Mobile, AT&T, Deutsche Telekom, Vodafone Group, Swisscom en Telefonica.

Gerelateerd: De toekomst van 5G: hoe ver staan we vandaag?