Intel schrijft in een aankondiging over de introductie van een aantal 5G-modemchips. Hiermee wil het bedrijf onderstrepen toegewijd te zijn aan ondersteuning van de volgende generatie draadloze verbindingsstandaard. Het vlaggenschip is de zogeheten XMM 8000 series.

Dit is Intel’s eerste lijn 5G new radio (NR) multi-mode commerciële modems. De Intel XMM 8000 series werkt zowel in de sub6 GHz, als in de millimetergolf globale spectrumbanden. Verschillende apparaten kunnen door deze slijn verbinden met het 5G netwerk. Voorbeelden die aangehaald worden zijn pc’s, smartphones en autonome voertuigen.

Modellen

Eén van de chips die onder deze lijn valt is de XMM 8060. Deze commerciële modem is de eerste 5G Intel-hardware die multi-mode ondersteuning kan leveren voor zelfstandige en niet-zelfstandige 5G NR, terwijl er ook oog is voor 4G, 3G (inclusief CDMA) en 2G modes. Het is de verwachting dat we dit product medio 2019 terugzien in commerciële apparaten. De Intel XMM 8060 moet het inzetten van 5G-ready apparaten versnellen ter voorbereiding op de brede inzet van het netwerk in 2020.

Daarnaast kwam Intel met een update voor zijn XMM 7660 LTE-modem. Deze kan voortaan snelheden van maximaal 1,6 gigabits per seconde halen. Daarnaast levert de LTE-modem Cat-19 mogelijkheden en zou er sprake zijn van geavanceerde multiple-input multiple-output (MIMO). Intel spreekt ook over een groot bereik bandondersteuning.

Intel schrijft dan ook dat de modems tegenwoordig succesvol gebruikmaken van 28 GHz. De investeringen in een volledig portfolio modem-technologie en producten zijn volgens het bedrijf cruciaal voor het bereiken van een goed werkende 5G-connectie. De verwachting is dan ook dat er over twee jaar werkelijk van het netwerk gebruikgemaakt kan worden.

iPhone gerucht

Het nieuws over de XMM 8000 zorgde direct voor geruchten over toekomstige iPhones. Een anonieme bron van Fast Company geeft aan dat Apple de mogelijkheden bekijkt om met Intel vroegtijdig te werken aan 5G. Daarbij wordt ook beschreven dat de gesprekken met Qualcomm gelimiteerd zijn. Dat laatste kan een logisch vervolg zijn gezien de strijd die er al enige tijd gaande is tussen Apple en Qualcomm.