Boekhandels Groep Nederland (BGN) heeft de Torex Retail ICT Jaarprijs 2006 gewonnen. BGN krijgt de prijs vanwege de toepassing van RFID chips in de boeken die verkocht worden bij boekhandel Selexyz Scheltema.

De Torex Retail ICT Jaarprijs wordt gezien als de belangrijkste prijs voor de Nederlandse detailhandel op het gebied van automatisering. Zoals gezegd krijgt BGN de prijs voor de toepassing van RFID chips in boeken. Daarvoor werkt de groep samen met het bedrijf CaptureTech, dat samen met het Centraal Boekenhuis alle boeken van Selexyz Scheltema in Almere individueel van een unieke radiochip voorziet. Als derde partij is Progress Software nauw bij het pilotproject betrokken.

Dit heeft voor klanten en medewerkers grote voordelen, want met de chips kan er tot op boekenplankniveau bekeken worden waar de gewenste boeken zich in de winkel bevinden en of het boek nog op voorraad is. Voordat de boeken op de planken liggen biedt het systeem echter nog veel meer voordelen. Zo hoeven de tweeduizend boeken die dagelijks binnenkomen niet meer handmatig gecontroleerd te worden. Dankzij de scantunnel die door CaptureTech is ontwikkeld kunnen de dozen ongeopend gecontroleerd worden, wat tijd en kosten scheelt.

Verder kunnen klanten zich in de winkel aanmelden voor een sms-dienst dat hen waarschuwt als een boek binnen is. De klant krijgt dan ook meteen door waar het boek in de winkel te vinden is. In de winkel staan verder zoekmachines waarop klanten boeken kunnen zoeken en direct de vindplaats en beschikbaarheid kunnen controleren.

Al met al genoeg redenen voor de jury van de Torex Retail ICT Jaarprijs, om BGN en CaptureTech als winnaars aan te wijzen. "De Torex Retail ICT Jaarprijs is een zeer prestigieuze prijs, ik ben dan ook erg trots dat BGN en CaptureTech deze award hebben gewonnen. De toepassing van RFID levert de boekhandel van Selexyz Scheltema en haar klanten veel voordelen op, ik denk dan ook dat RFID in dit soort toepassingen de onbetwiste opvolger van de streepjescode gaat worden", aldus Sander de Ridder, CEO en oprichter van CapureTech.