2min

Tags in dit artikel

, , ,

Je wachtwoorden of sleutels vergeten kan voor veel frustraties zorgen, maar volgens een aantal enthousiastelingen ligt de oplossing letterlijk en figuurlijk binnen handbereik.

Amal Graafstra, een 29-jarige ondernemer uit Vancouver in Canada, is zo’n enthousiasteling. Sindskort heeft hij een zogenaamde Radio Frequency IDentification (RFID) chip in zijn hand laten implanteren.
Dankzij het chipje kan hij bijvoorbeeld met een simpele handbeweging zijn voordeur van slot afhalen en inloggen op zijn PC.

"Ik wil niet in de situatie komen dat ik geen toegang meer heb tot de dingen waar ik altijd toegang toe moet kunnen hebben. Stel dat ik in het ergste geval naakt voor mijn deur sta, dan wil ik nog mijn huis in kunnen komen. RFID doet dat allemaal voor mij", aldus Graafstra.

Graafstra maakt onderdeel uit van een groep pioniers op het gebied van RFID. Ook in Nederland werd al eerder geëxperimenteerd met het implanteren van chips, waarmee een drankje in een populaire club kan worden afgerekend.
De RFID chips kosten rond de 2 dollar en kunnen communiceren met hardware die deze chips kan uitlezen. De chips worden geactiveerd als ze binnen een radius van 8cm rond een zogenaamde RFID reader komen. Dergelijke apparaten kosten rond de 50 dollar.

Volgens Graafstra hebben minimaal twintig van zijn vrienden een chip laten implanteren. Andere RFID fanaten komen samen op het ’tagged’ forum, waar ze discussiëren over de technologie. Ook zijn er adressen te vinden waar de chips en readers gekocht kunnen worden.

Ook Mikey Sklar uit Brooklyn is zeer verguld met zijn geïmplanteerde chip, die niet veel groter is dan een rijstkorrel. De chip, die door een chirurg in Los Angeles werd geïnjecteerd, geeft hem een soort Abracadabra gevoel.
Volgens Sklar kunnen tatoeëerders of dierenartsen de chip ook zonder problemen injecteren. In deze laatste beroepsgroep is het gebruik van RFID chips al jaren een bekend fenomeen. Door dieren te injecteren met een dergelijke chip kunnen ze gemakkelijk geïdentificeerd worden.

Alhoewel Graafstra en Sklar zien nog veel meer mogelijkheden in het gebruik van RFID, maar zien ook de gevaren. Voor kwaadwillenden zou het namelijk niet heel moeilijk zijn om een dergelijke chip uit te lezen. Sklar is daarom bezig een soort van schild te ontwikkelen dat dergelijke praktijken moet voorkomen.