De database-markt verhuist in de toekomst steeds meer naar de cloud, zo voorspelt analistenbureau Gartner. Binnen drie jaar wordt driekwart van alle database-deployments naar de cloud gemaakt, luidt de verwachting.

Volgens Gartner zijn er bovendien weinig bedrijven die nog terugkeren naar on premise-omgevingen, schrijft Silicon Angle. De on premise-markt verdwijnt dan ook steeds meer, nu cloud-gebaseerde opties populairder worden.

Nieuwe deployments

De cloud wordt niet alleen populairder vanwege zijn Software-as-a-Service-model, maar ook omdat de databases die gebruikt worden voor analytische doeleinden nuttig zijn. Gartner verwacht dan ook dat klanten met een exponentieel groeipercentage nieuwe applicaties gaan deployen in en bestaande assets gaan migreren naar de cloud.

Die deployments omvatten bijvoorbeeld data warehouses en data lakes, maar ook kunstmatige intelligentie-, analytics- en machine learning-workloads. Volgens Gartner is het van slechts 5 procent van die deployments waarschijnlijk dat ze ooit weer terugkomen naar on premise-omgevingen.

Cloud-diensten kunnen soms duurder zijn dan on premise-oplossingen, maar ze komen ook met diverse voordelen. Zo is het niet langer nodig om de infrastructuur te beheren en workloads kunnen sneller op- of afgeschaald worden. Ook wordt de cloud volgens Gartner vaker als veiliger gezien.

On premise

Er zijn nog wel on premise-databasesystemen die groeien, bijvoorbeeld die van Oracle, IBM en Microsoft. Dat momentum komt echter niet van nieuwe deployments, maar vaker van geforceerde upgrades waarmee risico’s voorkomen moeten worden, aldus Gartner. Het overgrote deel van de nieuwe deployments worden in de cloud gemaakt.

Wereldwijd groeide de omzet uit database management-systemen in 2018 met 18,4 procent naar 46 miljard dollar. Cloud-systemen waren goed voor 68 procent van die groei. AWS en Microsoft verdienen hier het meeste aan. Zij zijn samen goed voor 75,5 procent van alle groei in cloud-databases.