min

Tags in dit artikel

, ,

Adwaremaker Zango ligt opnieuw in de clinch met een ontwikkelaar van anti-spyware software. Ditmaal daagt Zango PC Tools Pty voor de rechter, dit bedrijf is de ontwikkelaar van het bekende Spyware Doctor.

Zango bestaat sinds vorig jaar, toen de bedrijven 180solutions en Hotbar hun krachten bundelden en onder de naam Zango doorgingen. Veel anti-spywareprogramma’s classificeren de software die het bedrijf uitgeeft als risicovol en daarom heeft Zango al heel wat tijd met software ontwikkelaars in de rechtszaal doorgebracht. In november 2006 trof het bedrijf verder nog een schikking van drie miljoen dollar met de Federal Trade Commission. Deze beschuldigde Zango ervan dat haar software stiekem bij de consument op de computer geïnstalleerd werd.

Maar voor Zango is de maat nog niet vol, want het bedrijf is niet blij met het feit dat haar software door Spyware Docter als een verhoogd risico wordt aangezien. Daarnaast beweert Zango dat de software van PC Tools haar applicaties zonder enige waarschuwing aan de gebruiker zou verwijderen. Het eist daarom bij de rechter een schadevergoeding van 35 miljoen dollar.

PC Tools is het echter niet eens met Zango, volgens de anti-spywaremaker probeert Zango invloed uit te oefenen op de herclassificatie die PC Tools recentelijk heeft uitgevoerd. "We waren voor de aanklacht al bezig met een onderzoek naar de software van Zango om deze opnieuw te classificeren.
We hebben Zango op de hoogte gebracht van onze nieuwe classificatie, maar we vermoeden dat ze nu deze aanklacht hebben ingediend om media-aandacht te trekken", aldus PC Tools.

Critici zien de rechtszaak echter met interesse tegemoet, volgens hen heeft Zango zich in het verleden niet netjes gedragen en zijn de meeste negatieve berichten over het bedrijf terecht. Uit tests van andere experts blijkt daarnaast ook dat Spyware Doctor wel een melding geeft als het op het punt staat om software van Zango te verwijderen.