Het Openbaar Ministerie van Washington en Microsoft klagen het ICT bedrijf Secure Computer aan. Dit doen ze omdat het bedrijf spyware verspreidt onder de misleidende naam Spyware Cleaner.

Het bedrijf biedt het programma sinds 2004 aan via spam. Wie het programma downloadde en het liet scannen, kreeg de melding dat de pc was geinfecteerd met spyware, ook als dit niet het geval was. Als de gebruiker de ‘spyware’ wilde verwijderen, moest de gebruiker het programma kopen voor 50 dollar. Wie dat echter deed, raakte nog verder van huis. Het programma verwijderde namelijk de ad-blocker van de browser, waardoor de pc nog minder beschermd werd.

De onderzoekers die namens de staat de software onder de loep namen, kwamen tot de conclusie dat het programma spyware niet herkende, maar normale bestanden wel als spyware bestempelde. Dit was reden voor de staat van Washington om het bedrijf voor de rechter te slepen. Microsoft doet dit omdat het bedrijf zegt goedkeuring te hebben gekregen van het bedrijf, terwijl dat niet waar is.

Als Secure Computer veroordeeld wordt, kan dit een dure grap voor het bedrijf worden. Per overtreding van de spywarewet staat namelijk een straf van 100.000 dollar. De software is door duizenden mensen gedownload en al die mensen zijn dus gedupeerd. De boete voor het bedrijf kan tot in de miljoenen lopen. Secure Computer was niet bereikbaar voor commentaar.