Edge computing is in opkomst, maar heeft nog niet echt een grote vlucht genomen. Chip-fabrikanten NXP en Arm stellen echter dat de ontwikkeling van halfgeleiders hier een boost aan kan geven. Daartoe hebben de bedrijven onlangs diverse nieuwe chips onthuld.

Halfgeleiders worden steeds sneller. Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk uit de i.MX RT1170-familie van cross-over microcontrollers, die een dual-core architectuur bevatten, meldt IT Pro Today

In deze microcontrollers zit een Arm Cortex-M7 met prestaties van 1 GHz en een Cortex-M4 met een maximale snelheid van 400Mhz. Daarmee zijn ze twee keer sneller dan de concurrentie en de vorige generatie. 

Smart homes

Doctor Gowri Chindalore, het hoofd van technology and business strategy voor microcontrollers binnen NXP, stelt dat dit voor een reeks nieuwe applicaties voor edge computing kan zorgen. Zeker op het gebied van smart homes ziet Chindalore potentie. De microcontrollers maken het bijvoorbeeld mogelijk om spraakherkenning lokaal te ondersteunen.

Daarnaast kunnen microcontrollers gebruikt worden om gezichten en emoties te herkennen. Daar zijn de chips volgens het bedrijf zelfs uitermate geschikt voor: door de combinatie van GHz-prestaties en on-chip geheugen kan het gezichten vijf keer sneller herkennen dan andere MCU’s. 

Een set van chips van Arm – de GPU’s Mali-G57 en Mali-D37 – maken weer andere toepassingen mogelijk. Zo kunnen de Mali-GPU’s 4K- en 8K-gebruikersinterfaces op digitale tv’s, gameconsoles en AR- en VR-workloads mogelijk maken. Arm denkt dat deze chips daarnaast gaan helpen bij een vergrote ontwikkeling van applicaties die machine learning en neurale netwerken gebruiken. 

Industriële toepassingen

Maar de ontwikkelingen blijven niet binnenshuis. Arm en NXP zien ook industriële toepassingen voor edge computing. Daar kan lokale verwerking van data namelijk helpen om complexere machines te beheren en te automatiseren. 

Volgens Chindalore zorgt edge computing daarnaast voor nieuwe opties op het gebied van authenticatie. MCU’s ondersteunen zoals gezegd gezichtsherkenning, waardoor het gebruikt kan worden om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerd personeel machines gebruikt.

Een machine kan bijvoorbeeld een foto van de werknemer maken, om te controleren of diegene wel geautoriseerd is voor het gebruik van het apparaat. Die functie kan eventueel gecombineerd worden met stemherkenning.