Amerikaans ministerie twijfelt over miljardencontract met Microsoft

Amerikaans ministerie twijfelt over miljardencontract met Microsoft

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil een cloudcontract van 10 miljard dollar (9 miljard euro) dat het toekende aan Microsoft heroverwegen. Het heeft hiervoor toestemming gevraagd bij de rechtbank.

Een maand geleden keurde een Amerikaanse rechter een verzoek van concurrent AWS nog goed, waardoor het Pentagon en Microsoft tijdelijk niet door mogen gaan met het voortzetten van de deal. Volgens AWS heeft president Donald Trump zich bemoeid met de selectieprocedure. Een persoonlijke voorkeur voor Microsoft zou daarbij een bepalendere factor zijn geweest dan de kwaliteit van de diensten.

Heroverwegen

De advocaten van de Amerikaanse regering hebben nu een verzoek ingediend om het Pentagon 120 dagen bedenktijd toe te kennen. In deze periode wil het ‘bepaalde aspecten’ heroverwegen, stelt de aanvraag.

In het document valt over de bedenktijd het volgende te lezen: “in het belang van gerechtigheid, geeft het het agentschap de gelegenheid het toekenningsbesluit te heroverwegen gezien de claims van AWS.” Een concessie dat er mogelijk problemen zijn rond het toekenningsbesluit.

AWS geeft tegenover Reuters aan tevreden te zijn met de huidige ontwikkelingen. “We zijn verheugd dat het ministerie van Defensie substantiële en legitieme problemen van het JEDI (naam contract, red.) toekenningsbesluit erkent, en dat corrigerende maatregelen noodzakelijk zijn.”

Een woordvoerder van Microsoft stelt dat het Pentagon het juiste besluit nam toen het contract toegekend werd.

Controversieel contract

Voordat Microsoft het contract binnensleepte, was er ook al commotie rondom JEDI. Er was bijvoorbeeld kritiek dat het Pentagon ‘slechts’ voor één cloud kiest, terwijl meerdere cloud-platformen inzetten als modern gezien wordt voor grote organisaties.

Overigens leek het er lange tijd op dat AWS het contract zou winnen.