Office zal geen hinder ondervinden van Symphony, aldus de verwachtingen. Het programma biedt te weinig nieuws om daadwerkelijk concurrerend te kunnen zijn. Symphony is IBM’s eigen Office pakket.

IBM ’s pakket biedt een betere toegankelijkheid, een andere interface en kan samenwerken met het Eclipse-framework. Sun’s StarOffice en OpenOffice.org bieden echter meer functies aan zoals een calculator.

Gartner Research heeft onderzoek gedaan naar de impact die de release van dit pakket met zich mee brengt. Het resultaat is niet echt positief, het biedt te weinig om echte gebruikers over te halen om Symphony te gaan gebruiken. Ook gaat het te lang duren voordat IBM’s codebijdrage zichtbaar gaat worden in OpenOffice.org

Symphony wordt tot nu toe niet positief ontvangen, de interface wordt vaak wel als een pluspunt gezien, maar het programma is veel te zwaar. Wanneer je Symphony goed wil draaien heb je minstens één gigabyte geheugen nodig, OpenOffice draait al prima op 128mb geheugen. Ook Office 2007 is lichter, wat aan 256mb genoeg heeft. Het laatste minpunt is het feit dat het pakket tot nu toe slechts drie applicaties kent, een tekstverwerker, een spreadsheet en een presentatieprogramma.