min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding: stok oud en gloednieuw tegelijk

De eerste kennismaking met IBM Lotus Symphony was niet in het begin van dit jaar, maar meer dan twintig jaar geleden. In 1984 had Lotus Development namelijk al een softwarepakket voor DOS gepubliceerd onder de naam Lotus Symphony. Het bestond destijds uit een spreadsheet, een tekstverwerker, een programma om grafieken mee te maken, een klein databaseprogramma en een communicatieprogramma. Van al deze programma’s brak alleen spreadsheet door in Lotus 1-2-3, terwijl de andere programma’s duidelijk tekort kwamen. Een tiental jaren later kocht IBM het bedrijf Lotus Development op en bracht een nieuw, commercieel officepakket op de markt: IBM Lotus SmartSuite. Dit was een uitgebreid pakket, wat beschikbaar was voor OS/2 en Windows. Dit pakket is te verkrijgen voor een slordige 350 euro en wordt nog steeds onderhouden. Het laatste servicepack dateert nog van 2006. SmartSuite is echter alleen beschikbaar voor Windows 2000 en Windows XP; Windows Vista wordt niet ondersteund.

Nu, weer een tiental jaren later na het uitbrengen van SmartSuite, heeft IBM nieuw leven geblazen in een oude naam: IBM Lotus Symphony, als resultaat van de activiteiten van IBM Workplace. Onder de naam IBM productivity tools als basis voor IBM Workplace Managed Client, werd aan het begin van 2007 dit pakket zelfstandig uitgegeven als IBM Lotus Symphony. Dit pakket is gratis te verkrijgen en biedt een tekstverwerker, een spreadsheetprogramma en presentatiesoftware. Zoals het van IBM te verwachten is, is het pakket geschreven voor verschillende besturingssystemen: van Microsoft worden de telgen Windows XP en Windows Vista ondersteund, bij Linux heeft IBM ervoor gekozen om Lotus Symphony te optimaliseren voor Red Hat en Novell SuSE. In de toekomst zal ook Mac OS X toegevoegd worden aan dit rijtje. IBM Lotus Symphony is gebaseerd op OpenOffice 1.1.4 (een versie van december 2004) en Eclipse Rich Client Platform (gebaseerd op Java, waarmee het gemakkelijker is om meerdere OS’en te ondersteunen).

De versie, die hier gereviewed wordt, is nog een bèta-release (op het moment van schrijven gaat het om bèta 3). IBM heeft geen vaste datum staan voor de eerste stable release, maar dat zal in ieder geval in het begin van 2008 zijn. In ieder geval is het de bedoeling dat deze officesuite gratis te downloaden blijft.