1 min

De Russische maffia is waarschijnlijk druk bezig met het plunderen van Belgische rekeningen. Ze hebben van drie grote banken het systeem voor internetbankieren gekraakt, twee daarvan hadden een heel streng beveiligd systeem.

De banken zijn ontzettend ongerust omdat de Russen door een goed beveiligd systeem zijn gekomen. De Belgische justitie is een onderzoek begonnen naar de criminele organisatie, maar geeft verder geen commentaar.

België is in actie gekomen nadat in heel België bankrekeningen zijn geplunderd, de slachtoffers komen van drie banken maar er zijn naar verwachting meer financiële instellingen gekraakt.

De justitie van België heeft aanwijzingen dat een Russische criminele organisatie de systemen heeft weten te hacken, maar ze weten nog niet hoe. Er is in ieder geval professioneel te werk gegaan. De drie banken hebben het eerst stil gehouden omdat het vertrouwen in internetbankieren op het spel staat. In heel België zijn er 3,8 miljoen rekeningen waarvan er online transacties zijn.

De banken hebben de gedupeerde gevraagd om de zaak stil te houden en de bank zou alle schade vergoeden. Vorig jaar waarschuwde het accountantsbureau Deloitte voor de risico’s van internetbankieren. Toen zei Febelfin, de belangenvereniging van Belgische banken, dat er geen enkele reden was voor bezorgdheid.