1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het Belgische gerecht heeft een uitgebreid onderzoek afgerond naar wereldwijde plunderingen van bankrekeningen, en in kaart gebracht hoe criminele organisaties uit Rusland en Oekraïne online hun slag slaan.

Het onderzoek ging twee jaar geleden van start. Na de praktijken grondig bestudeerd te hebben blijkt nu dat de omvang van het fenomeen vele malen groter is dan gedacht werd. "Bedreigend en onrustwekkend", zo noemt federaal magistraat Frédéric van Leeuw het groeiende probleem. "Als andere landen voortwerken op ons onderzoek, zal een tsunami van strafzaken ontstaan."

Over de hele wereld werden slachtoffers van bankfraude aangetroffen, die in de meeste gevallen geen aangifte deden. Banken zijn bang voor imagoschade en kiezen er veelal voor om de relatief kleine bedragen die van hun cliënten gestolen zijn te vergoeden.

De criminelen zetten een zogenaamd slapend virus in om onopgemerkt geld over te boeken naar andere rekening. Zodra er online bankzaken worden afgehandeld op een geïnfecteerd systeem wordt het slapende virus geactiveerd en verschijnt er een foutmelding. De gebruiker wordt gevraagd om zijn code opnieuw in te voeren, waarna er automatisch geld wordt overgeboekt naar een rekening van een zogenaamde muilezel. Deze muilezels sluizen het geld door Rusland en Oekraïne, via alternatieve geldcircuits zoals Moneytrans en Western Union. Het geld wordt vervolgens witgewassen.

Eén overboeking zou tot 4000 euro kunnen opleveren voor de criminele organisaties. Op deze manier zouden vier criminelen binnen twee weken tijd 300.000 tot 500.000 euro per muilezel buitmaken.